Már többször írtam a tökéletes tejeskávé elkészítésének fortélyairól, és mivel mi magyarok kedveljük a tejeskávét, ezért nem lehet eleget beszélni a témáról. A tejhabkészítés és a tejgőzölés nem feltétlenül egyszerű feladat, ráadásul sokan nem szeretnek pepecselni, így nem tudják elkészíteni az ideális cappuccinot. Szerencsére egy ideje a gyártók is arra törekszenek, hogy otthonunk kényelmében is fogyaszthassunk finom tejes variációkat. A tejhabosítós gépek az ipari kávégépeknél alkalmazott gőzöléses eljárást alkalmazzák, viszont egy sokkal egyszerűbb formában, hiszen egy gombnyomásra kimérik a szükséges tejmennyiséget és felgőzölik ideális állagúra. Így nekünk, kávéfogyasztónak kevés dolgunk marad, mégis egy kávéházi minőségű italt kapunk. Mivel a szüleim is imádják a tejes kávékölteményeket, úgy döntöttem, hogy karácsonyra meglepem őket egy olyan eszközzel, amivel egyetlen gombnyomással elkészíthetik a kedvenc italukat. Körülnéztem, hogy megtaláljam a hozzájuk leginkább illő gépet, és most bemutatom nektek a legesélyesebbeket a kínálatból.

A Saeco-sorozat a Philipstől

A Philips Saeco márkája kifejezetten tejeskávék készítésére is fejleszt gépeket, amelyek beépített tejtartállyal és tejhabosítóval rendelkeznek. A Saeco Primea Cappuccino esetében már a név is elárulja, hogy a cappuccino kedvelőinek készült, egy újabb kiadás pedig már latte macchiato-t is kínál. A gép előnye még, hogy igazi modern darab érintő gombokkal, amelyek könnyűvé teszik a kezelését. Ezek felső árkategóriás gépek, ezért azoknak ajánlom, akiknek az életében olyan fontos szerepet tölt be a tejeskávé, hogy nem sajnálnak rá százezreket. Legfeljebb összedobjuk az összeget a tesóimmal… :)

Lattissima+ a Nespresso-tól

A tejhabosítós kávégépek sorából nem maradhatnak ki a kapszulás gépek sem, amelyek közül a Nespresso Lattissima+-t szemeltem ki. Ez valamivel olcsóbb a fenti Saeconál, de igazi luxustermék. A Nespresso kapszulás kávégépei amellett, hogy szépek, igazán praktikusak is: gyorsan elkészül a kávé, a gépet pedig könnyű kezelni és karbantartani. A Lattissimánaknak a külseje és a tudása is nagyon megnyerő: egy gombnyomásra, mindössze 25 másodperc alatt készíti el a cappuccino-t vagy a latte macchiato-t. Ráadásul az állandó ezüst, fekete és vörös szín mellett a karácsonyi szezonban két limitált kiadású modell is elérhető, a csokoládébarna és a gyöngyházfehér. A Lattissima+ további előnye, hogy kapszulák széles kínálata érhető el, és különleges karácsonyi ízvariációk közül is válogathatunk. Az idei év újdonsága a Lattissima Pro, ami érintőkijelzővel, tejhab szabályozó gombbal, tisztító funkcióval és többnyelvű, digitális kijelzővel rendelkezik. Bármelyik darab valódi kincs a konyhában, sőt a nappaliban is nagyon jól mutat!


Nem csak szép, praktikus is: a Lattissima Pro számos hasznos funkcióval bír

Egy igazi primadonna a Delonghitól

A Delonghi Prima Donna fejlesztői is kifejezetten a tejeskávék szerelmeseinek szerettek volna kedveskedni: a kívánt italt – cappuccino-t, caffé latte-t vagy latte macchiato-t – egyetlen gombnyomásra készíti el. A kávégép különlegessége az úgynevezett „Cappuccino System", amely gazdag, krémes tejhabot ígér. A készülék négysoros szövegkijelzővel is el van látva, amely lehetővé teszi, hogy a saját ízlésünknek megfelelő italt készítsünk. Kifinomult és mutatós eszköz, amely kávészemekkel és őrölt kávéval is használható. A Prima Donna árát tekintve a két fenti gép között helyezkedik el, és elsősorban azoknak ajánlom, akik minél több beállítási lehetőséget szeretnének, hogy saját ízlésükre, vagy az éppen aktuális hangulatukra szabják az italt.

Annak, aki nem tud meglenni a reggeli tejeskávé nélkül, és kedveli az egyszerre praktikus és szép megoldásokat, nem tudok a tejhabosítós kávéfőzőnél jobb ajándékot elképzelni. Remélem, hogy segítettem azoknak, akik épp egy ilyen gép megvásárlására készülnek, és azoknak is, akiknek szükségük volt egy jó ajándékötletre. Nehéz a három gép közül dönteni, hiszen mindegyiknek megvannak az erényei, ráadásul egyéni szempontokat is figyelembe kell venni. Őszintén megmondom, hogy még én sem döntöttem, de most már nincs sok idő. Ti melyikre szavaztok? Várom a kommenteket! :)