Legutóbb nagyon álmosan érkeztem meg a kedvenc kávézómba, és persze a legnagyobb adagot kértem, ami náluk létezik – erről jutott eszembe, hogy vajon mekkora lehet a legnagyobb kávéadag? Az év vége amúgy is az összegzéseké, így arra gondoltam, összeállítok nektek egy listát a „legekről” a kávék világából.

Nos, a világ legnagyobb cappucinója valamivel nagyobb, mint amit a törzshelyemen szoktam rendelni óriás adagként: 2350 liternyi készült belőle Olaszországban, 2013 februárjában. Rimini városában 11 órán keresztül 5 barista dolgozott azon, hogy megdöntse a pár hónappal korábbi Guinness-rekordot. 2012 szeptemberében ugyanis Zágráb tudhatta magáénak a legnagyobb csésze tejhabos italt, ekkor stílusosan 2012 liternyi cappuccino készült el 4 óra alatt, mely sebesség annak volt köszönhető, hogy egyszerre 22 géppel főzték a kávét. 

Biztosan nem jutna eszetekbe, hogy kávébabból festményeket is lehet készíteni, az pedig pláne nem, hogy ebben a kategóriában is van csúcstartó: egy orosz művészcsoport egymillió kávébabot, vagyis 180 kg kávét használt fel ahhoz a képhez, melyen – mi más? – egy kávézó női alak látható. Otthon ki lehet próbálni kisebb méretben, az eredeti ugyanis 30 négyzetméteren terül el, a korábbi albán világrekorder 25 négyzetméterét felülmúlva. 

Ahogy minden világrekordnál, most is büszkék lehetünk a magyarokra: ha nem is kávébabból, de kávéspoharakból nekünk sikerült a legnagyobb képet kirakni. A Corvinus Egyetem hallgatói 2012 szeptemberében egy 64 négyzetméteres, csillagot formázó alakzatot állítottak össze kisebb, kávéval töltött műanyag poharakból, melyekbe különböző mennyiségű és színű kávé került, hogy végül kiadják a nagy formát. A rekordhoz 1600 liter vizet és 213 poharat használtak fel. A korábbi csúcstartó Elvis Presley-t formázta meg hasonló módon - igaz, fele ekkora méretben. 

És persze nincs Guinness-kísérlet rekordmennyiségű ember nélkül: a kolumbiai Tunja városában 13800 ember gyűlt össze egy csésze kávéra 2013 októberében. A rekordkísérletet a tartományban élő kávétermesztők szervezték, hogy felhívják a figyelmet a munkájukra, a közelben ugyanis 12 ezren élnek termesztésből, ahogy maga az ország is a legnagyobb kávéhatalmak közé tartozik. A fogyasztás a termesztéshez képest elmarad az átlagtól, ezen szeretnének változtatni a gazdák. Úgy tűnik sikerrel, ugyanis korábbi rekorderként „csak” 8100 kölni polgár kávézott együtt.

Csak nekem támadt kedvem egy új kávés Guinness-rekord megszervezéséhez?