Biztosan sokan hallottatok már az indonéz Kopi Luwak kávéról – ha nem közvetlenül a Bakancslista című filmből, akkor egy korábbi blogbejegyzésemből :)

Többek közt a Kopi Luwak története miatt lehet az, hogy a luxusminőségűnek nevezett kávészemekkel szemben sokaknak komoly fenntartásai vannak, és gyanakodva néznek utána a drága ital eredetének. Nem alaptalanul egyébként, mert több olyan kávé létezik, többek között a Jacu Bird vagy a Black Ivory, melyet azért adnak aranyáron (1100 dollárért kilogrammját), mert különleges ízének köze van valamelyik állat – madár vagy elefánt – emésztéséhez.

Ezért is üdítő olyan értékes kávéról olvasni, mely más módon vívta ki az elismerést: ilyen a Hacienda la Esmeralda is, melyet a panamai Peterson család termeszt és tett híressé. Nem tudom, van-e olyan kávéfajta, mely egy könyv címének alapja is egyben, de a Hacienda la Esmeraldát úgy emlegetik, mint a God in cup című beststeller ötletadóját. (A könyv itthon sajnos nem jelent meg, a kávéaukciók és a kávétermesztők világát mutatja be). 

A Hacienda la Esmeralda leginkább a különleges, bergamottos aromájáról ismert. A szakértők azt mondják, a kávé alapjául szolgáló „gésa” kávébab ritka, gyümölcsös aromája miatt drága és értékes, önmagában nem magyarázza a kávészemek speciális ízét, tehát a titok a betakarításban és a pörkölésben rejlik.

A Hacienda la Esmeralda kávék mindenestre 2004 óta számos dél-amerikai és amerikai kávéversenyen nyertek díjat, illetve érdemelték ki a környezettudatos minőségért járó elismerést. Emiatt lehetséges, hogy a kávéaukciókon az átlagosnak számító 1 dolláros fontonkénti ár helyett 170 dollár körül értékesítik, és évek óta töretlen a népszerűsége a tehetősebb fogyasztók körében.

Lehet, hogy meglepem magam vele karácsonyra, utána is nézek, hol tudom beszerezni. :)