Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Bourbon kávé titka

Az eddigi tapasztalataim alapján minden jó, ami Bourbon: Bourbon whisky, Bourbon vanília, Bourbon kávé. A Bourbon név nemességet, fennköltséget sugároz. De mit tudunk erről a kávéról azon kívül, hogy finom?

A Bourbon egy arabica fajta, ami az Indiai-óceánról, Réunion szigetéről, a korabeli francia gyarmatról került Latin-Amerikába és Afrikába. Réunion szigetét egyébként egészen 1848-ig Bourbonnak hívták, innen a név eredete. Latin-Amerikában elsősorban Brazíliában és Guatemalában termesztik, míg Afrikában Ruanda a legnagyobb termesztő.

A Bourbon kávé cserjéinek levelei szélesek, szélük hullámos, a gyümölcse viszonylag apró és sűrű. A cseresznyék gyorsan érnek és fennáll a lehetősége, hogy erősebb szélnek, vagy esőnek kitéve lehullnak, ezért egy kicsit kényesebb fajtának számít. A legjobb Bourbon arabica 1100-2000 méter között terem. Kétféle Bourbon kávé létezik, a piros és a sárga, a sárga, különlegesebb változat Yellow Bourbon néven lett ismert.

A kávé titka mégis a különleges feldolgozási eljárásban rejlik. A kávészemeket kézzel szüretelik, és még a szüret napján azonnal nekilátnak a feldolgozásnak, hogy elkerüljék a szemek erjedését, és megőrizzék a prémium minőséget. Szüretkor csak azokat a bogyókat szedik le, amelyek elérték az ideális érettséget. Az érett termés elkülönítése érdekében a kávébogyókat vízbe áztatják. A termés gyümölcshúsát mechanikus úton eltávolítják, a magokon azonban rajta hagynak egy ragacsos réteget. Az így előkészített kávészemeket kiterítik és megszárítják. A gyümölcsmaradványok cukortartalma a szárítás során hosszú ideig érintkezik a kávészemekkel, így azok különleges, édeskés ízt kapnak, ami a kávé fő jellegzetessége. 

A Bourbon kávé a körültekintő feldolgozási eljárásnak köszönhetően lefőzve lágy, selymes, savanykásan édes ízű, diós-mogyorós ízjegyekkel. Francia típusú pörköléssel kerül forgalomba. Egy nagyon finom fajta a Bourbon Santos, ami az egyik legjobb espresso alapanyag, ami kellemesen édeskés ízű és közepesen testes, tökéletes választás ahhoz, hogy jól induljon a nap. :)

0 Tovább

Brazília, a kávék királynője

Bármelyik kávékeverék legyen is a kedvenced, szinte biztos lehetsz benne, hogy van benne brazil kávé. Már majdnem 150 éve, hogy a dél-amerikai ország legfontosabb exportcikke a kávé. Nem véletlenül a világ legnagyobb kávétermesztője, évente több mint 2 millió tonna kávét termesztenek, ami a világ kávétermelésének egyharmadát teszi ki, ráadásul számos fajta szerepel az ültetvények repertoárjában.

Brazíliában nem csak a kávé, hanem az élővilág is különleges

Mivel Brazíliában ilyen sokféle kávét termesztenek, nagyon nehéz általánosságban jellemezni a brazil kávét. Talán egyetlen közös jellemzőjük az alacsony savasság, amely a viszonylag alacsony, 600-1200 méter tengerfeletti magasságú termőterületüknek köszönhető. A brazil kávék általában kellemesen lágy, édes ízt adnak.

Yellow Bourbon

A Yellow Bourbon az egyik legnépszerűbb fajta. Ez a kávé a Dél-Nyugati Minas Gerais államból, Pocos De Caldas-ról származik. A Yellow Bourbon az érett kávébogyók színéről kapta a nevét, melyet száraz módszerrel dolgoznak fel, sajátossága pedig a karamellizált, édeskés karakter. Kifejezetten alacsony savasságú, telt aromájú, mogyoró ízjegyekkel.

Columbiához hasonlóan a brazil kormány is védelembe vette a brazil kávét, azonban ez a védelem nem egy fajtának, hanem egyfajta kávékeveréknek szól. Minőség szerint válogatják a kávékat, és a Santos-1 valamint Santos-2 kereskedelmi jelöléssel látják el. Nekem fordítva lenne logikus, de a Santos-2 a jobb minőségű. Egyébként azért ez a neve, mert Santos a kikötőváros, ahol a kávészállítmányokat behajózzák.

A brazil kávé különösen jó alapanyag espressóhoz, szívesen párosítják például közép-amerikai és kelet-afrikai kávékkal, mert az édes brazil képes megszelídíteni a többi, savasabb arabicát, ráadásul megfelelő elkészítés mellett kiváló cremát, vagyis kávéhabot képez.

4 Tovább

Honnan van a kávém?

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én a reggeli kávém nélkül képtelen vagyok elindulni otthonról vagy megcsinálni bármit is. Nekem a jó reggeli kávé nem egy felrázó pofon, hanem egy simogató kéz, ami lágyan ébreszt és kihúz az ágyból. De amíg nem jutok hozzá a reggeli koffeinadagomhoz, addig nem nagyon érdekel semmi: az sem, honnan és hogyan került a csészémbe ez a napindító csodaszer, pedig máskor szeretem tudni, mit eszek vagy iszok és az honnan érkezett. Mivel nem csak a kávé, hanem a minőség is fontos nekem, úgy döntöttem, utánanézek, hogy honnan jönnek a legjobb kávék?

Először is nem mindegy, hogy hol terem a kávé, mert a minőséget alapvetően határozza meg a termőterület. A kávéöv rendelkezik a legkedvezőbb természeti adottságokkal: 900 méter feletti termőterületek, sok csapadék és trópusi éghajlat. A kávé növénynek nyolcvan fajtája létezik, de a reggeli kávézás szempontjából csak két fajta, a robusta és az arabica érdekes, ezekből készülnek a kávék. A robusta kevésbé igényes fajta, mint az arabica, erős, de nem elég karakteres ízű, így elsősorban kávékeverékek alapjául szolgál. Az arabica termesztése nagyobb odafigyelést igényel, de termésből igazán intenzív aromájú kávé készül.

A kávé eredetileg Közép-Afrikából, Etiópiából származik, innen került át az Arab-félszigetre, majd később Dél-Amerikába, Európába és Ázsiába. Etiópia Afrika legnagyobb arabica exportőre, a kávéfogyasztásban is élen jár és például a mi kávé szavunk is az etiópiai Kaffa tartomány nevéből származik. Az etiópiai kávék rendkívül jó minőségűek, erőteljes az ízük és kitűnő az aromájuk. Angola, Elefántcsontpart és Uganda is kávétermelők, a Tanzániában termesztett arabica pedig erőteljes, zamatos ízéről és markáns aromájáról ismert.

A közép-amerikai kávék íze általában elég karakteres. Nekem valahogy rögtön egy sűrű és erős, üvegpohárban gőzölgő espresso ugrik be az említésükre.  Guatemala vulkanikus talaján terem a világ egyik legjobb arabicája, amely száraz aromájú, de íze fűszeres és kicsit pikáns. Costa Rica arabicája testes és finom diós utóíz jellemzi, míg a mexikói kávé könnyű és közepesen testes. 

Brazília és Kolumbia együtt a világ kávétermésének több mint a felét adja. A magasabb régiókban arabicát, az alacsonyabbakban robustát termelnek. Kolumbia legfinomabb fajtája a Medellin, amely rendkívül jóízű és emellett alacsony a savtartalma. Brazíliában terem az egyik legjobb espresso-alapanyag, a kellemesen édeskés, közepesen testes Bourbon Santos. Egyébként az én kedvenc reggeli kávém is ebből a fajtából készül.

Ázsiáról sem szabad megfeledkezni, ha kávéültetvényekről van szó. Az India déli részén termő arabica kávék alacsony savtartalmúak, testesek és erősek. Vietnámra talán nem gondolunk kávétermelőként, pedig kávéültetvényein rendkívül jó minőségű robusta terem. Indonézia vulkanikus talaja kiváló termőföld a kávénak. Az indonéziai arabica sűrű, jó zamatú és testes kávé.

Érdemes megnézni, honnan érkezett a kávénk, hiszen minden termőterületnek megvannak a saját jellegzetességei. Ez alapján, ha új ízekre vágyunk, könnyebben választhatunk új fajtát, és persze abban is segít, hogy tudatosabb kávéfogyasztók legyünk.

1 Tovább
12
»

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)