Egy korábbi bejegyzésemben már írtam a szívemnek legkedvesebb, hangulatos budapesti kávézókról, és úgy gondoltam, érdemes lenne folytatni ezt a sorozatot – főleg, mert hétről hétre lehet hallok újonnan nyílt vagy éppen egyre népszerűbbé váló helyekről, ahol a kávé főszerepet kap.  

Az egyik ilyen, sokak által elismert kávézó a My little Melbourne, ahol az egyik ismerősöm szerint a város legjobb flat white kávéját készítik. Tudván, hogy a Madách téri hely 35 négyzetméteren működik, nem nehéz kitalálni, hogy a „kicsi” szó mire utal a nevében…:)

Az alapítók, Balázs Dia és Péter egy ausztrál utazás hatására nyitották a kávézót, mellyel nem titkoltan az ottani ízeket szeretné Budapestre csempészni, és azt is vallják, hogy a kávékultúrát érdemes népszerűsíteni Magyarországon. Az állandó választékot vendégkávék dobják fel, van például, amikor egy berlini kávézóból hozatják az újdonságokat. A kávék mellett sok más finomságot is lehet kapni náluk, így érdemes akár egy reggelire is betérni.

Az Espresso Embassy-nek már a neve is komolyságot sugároz, és itt tényleg nem viccelnek, ha kávéról, de legfőképp, ha espressoról van szó. A hely ráadásul nem csak a finom kávéja miatt, de építészeti szempontból is említésre méltó. A tervezők egy Arany János utcai palota aljában található szükséglakást bontották vissza az eredeti téglákig, erről pedig már a Dezeen nemzetközi építészeti oldal is közölt fotósorozatot. Nekem nagyon bejön ez a stílus, szeretek itt időzni. A hatfős helyi csapat a széles nemzetközi kávéválaszték mellett arra is ügyel, hogy kizárólagosan egy birtokról szerezzék be a kávéhoz szükséges tejet – ami legalább olyan fontos összetevő lehet, mint a kávészem maga :)

Aki a bio-megoldások híve, biztosan örömmel fogadta a hírt, hogy az Eco café már két üzlettel is jelen van Budapesten. A cég hétféle organikus zöldkávét szerez be olyan nagy kávétermő vidékekről, mint Brazília vagy Etiópia, a kávészemeket pedig egy magyar szakember pörköli. Mivel mindig kis mennyiségeket rendelnek pörkölésre, biztosak lehettek benne, hogy friss kávéból készül az italotok. Amellett, hogy a kávé minőségére és a fair trade származására figyelnek, a kávézó maga is képviseli a fenntartható szemléletet: a berendezés letisztult, a csomagolóanyagok többsége újrahasznosított vagy lebomló. Ez is azon helyek közé tartozik, ahol egy mosoly mindig jár a kávé mellé.