Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hallottatok már espressomérnökről? Nos, itt van egy!

Nemrég megismertünk két olasz „feltalálót”, akik ott hagyták kezük nyomát a kávé történelmében: Bialetti azzal, hogy becsempészte konyhánkba a kávéfőzést, Lavazza pedig a kávéörlemények mesteri keverését és a vákuumcsomagolást. Ez a poszt szintén egy fontos innováció atyját kívánja bemutatni, akinek a cége milánói székhellyel alakult, ám kapaszkodjunk meg: ő is piemonti! Az én szenvedélyem a munka, vallja Bruno Dalla Corte. A mi szerencsénk pedig az, hogy munkája a kávéhoz kötötte!

A rádiótól a kávéig

Bruno Dalla Corte 1929-ben született az észak-olaszországi Novara városában. A második világháborút követően a Dalla Corte család komoly gazdasági és pénzügyi nehézségekkel küzdött, ezért a fiatal, ám már ekkor is komoly Bruno gyakorlatilag bármilyen munkát igyekezett elvállalni, hogy a bizonytalan helyzetből kiutat találjon. E kényszer ellenére mégis lelkes kíváncsisággal, odaadással, tanulásra szomjazva vetette bele magát a munkába, bármit is sodort elé az élet: kezdetben például rádiók összeszerelésével és javításával foglalkozott, és épp egy ilyen megjavított rádiónak köszönheti, hogy megismerte élete szerelmét, Pinucciát. 

Munka a köbön

E helyes kis love story ellenére mi azért örülhetünk, hogy végül a rádióktól átpártolt a kávéfőzőkhöz, ahol szintén szerelőként tevékenykedett. Bár egy fárasztó, aprólékos munkáról volt szó, kollégái szerint Bruno később is büszkén beszélt ezekről az időkről. A nélkülözés, a kevés alvás és a sok munka meghozta gyümölcsét: egy kávéfőzőket forgalmazó cég, a milánói központú Faema lecsapott az akkor már tapasztaltnak számító, a fellendülő kávéipar korában valóságos kincsnek számító, ügyes szerelőre. A havi mintegy 300 munkaórát teljesítő Bruno hamar elnyerte a tulajdonos szimpátiáját, aki a leányvállalatok beindításával és az olaszországi szervízhálózat kiépítésével bízta meg őt. Ezt követően már Bruno közreműködésével került piacra a volumetrikus pumpával működő E61-es kávéfőző, az espresso történetének egy fontos találmánya, majd az első kávéautomata is, amely ellen a nagyvállalatok tulajdonosai hevesen tiltakoztak, attól tartva, hogy beosztottjaik ezentúl a nap jelentős részét az új szerkezet előtt töltik majd. A kávégépeket gyártó cégek közötti nagy technológiai verseny időszaka ez, amely Brunót is lelkesíti és a kísérletezés felé orientálja. 

Sikerek és... még több munka

1964-ben végre eljött az önálló cégalapítás ideje: Bruno elkezdett saját kávégépek eladásával és szervízelésével foglalkozni. Na és természetesen a kísérletezéssel! Az új kávégép kifejlesztése 1966-ban kezdődött meg, és 1969-ben, az első ember holdra lépésének tiszteletére, a kávégépet Spazialénak, vagyis Űrbélinek nevezték el. A gép nagy újítása az volt, hogy egy gőzcirkulációs hőcserélőnek köszönhetően tisztán tudta tartani a kávéfőző vízforralóját. Jól jött volna ez abban az időben, amikor Bruno még fiatal szerelőként éveket töltött a gépek szétszedésével és kitisztításával.

A siker ellenére a férfinak nem volt nyugta: újult erővel vetette bele magát egy olyan kávéfőző kikísérletezésébe, amely valóban forradalmasítja a presszógépek technológiáját. Ekkoriban kapcsolódott be az üzletbe Bruno fia, Paolo is. Rendszeres olvasóink talán már ki is találják, mi következik. Igen, a fiú fellendítette a marketinget. A nyolcvanas években a cég tovább bővült, a DCB (Dalla Corte Bruno) márka már országszerte elterjedt a szerviz-szolgáltatások területén.

Paolo javaslatára Bruno aláírásából cégnevet és logót gyártottak, 2001-ben pedig Dalla Corte Espresso Systems néven megnyitották új üzemüket. Az új félautomata kávéfőző gép, az Evolution nevet viselő hatalmas újítás, 2002-ben került piacra. Hogy miért számít forradalminak ez a gép? A kávéfőző minden egysége független a többitől és a vízforralótól. Ez azt jelenti, hogy minden adagoló egység eltérő hőmérsékleten tud kávét főzni, így kiválasztható a kávé típusához leginkább illő, legjobb ízélményt biztosító beállítást. 2004-ben a DC már külföldön is értékesítette gépeit, 2008-ra már 50 országban voltak jelen.

Bár Bruno állítása szerint valóra vált álma tíz évvel fiatalította meg őt, a céget már a kilencvenes évek óta fia, Paolo irányította, igaz az apa vigyázó tekintete alatt, akinek a fiú mindenben kikérte véleményét. Ma már az unokák közül is sokan a családi vállalkozásban dolgoznak. A cég híres barista találkozóján is Bruno volt a sztár: a fiatalok áhítattal állták körbe és figyelték minden egyes szavát. Bruno 2014 decemberében, hosszas betegség után halt meg. Fia és unokái azonban folytatják az újítások sorozatát, így a Dalla Corte ma már vezető szereppel bír ágazatában.

0 Tovább

Kényszerből született hagyomány: a new orleansi cikóriás kávé

Ha amerikai kávéra gondolunk, a filmekből jól ismert, sétálva vagy munkába rohanás közben fogyasztott, hosszú poharas kávék juthatnak eszünkbe. Ezt a berögzült képet igyekszünk most némileg eloszlatni, hiszen az Egyesült Államokban is találhatunk tekintélyes kávéfogyasztási hagyományokat, mint például a new orleansi cikóriás kávét.

Ássunk le a gyökerekig

A cikória a mezei katáng, más néven a vadcikória nemesített változata, melyet már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismertek és termesztettek. Egyes fajtáinak levelét salátaként használják fel, minket azonban most a gyökércikória érdekel jobban, melynek gyökeréből kávépótlót készítenek. A cikória őshazája Európa, ahol jelenleg is több országban (pl. hazánkban) termesztik, kávépótlóként pedig leginkább a mediterrán régióban használják. Ez alkalommal azonban Észak-Amerikába vezet az utunk, ahol a cikóriás kávé komoly hagyománnyá nőtte ki magát.

A cikóriás kávé története

A gyarmatosítás korabeli Egyesült Államokban két kényszernek köszönhető a cikóriás kávé elterjedése. Ahogy pár héttel ezelőtt már írtunk erről, a britek teára kivetett adóit, valamint a híres teadélutánt követően a teát kedvelő amerikaiak egyre nagyobb számban fordultak a kávé felé. A gyökércikóriát kezdetben a börtönökben használták kávépótlékként vagy adalékként, ám a francia kulturális hatás alatt álló területeken szélesebb körben is elterjedt; a háborús időket élő napóleoni Franciaországban ugyanis fellendült a cikória használata.

Hasonló okokra vezethető vissza a cikória virágkorának beköszönte az Egyesült Államok déli részén a 19. század második felében. Ekkor ugyanis az amerikai polgárháború miatt az ország második legnagyobb kávéimportőre, New Orleans kikötője blokád alá került, így a városba nem érkeztek meg a kávészállítmányok. A lousianaiak ekkor kezdték cikóriával és más adalékokkal (pl. földimogyoró) keverni a kávét, és valószínűleg nem sejtették, hogy egy új tradíciónak adnak életet. A háborút követően az ország nagy részében visszaesett a cikória iránti kereslet, hiszen ismét elérhetővé vált a tiszta kávé. New Orleansban azonban folytatták az eredetileg kényszerként alkalmazott megoldást, még akkor is, amikor a cikória ára magasabb volt már, mint a kávéé. Ezt a két évszázados hagyományt a mai napig lelkesen viszik tovább.

 

A new orleansi kávé

Egy született new orleansi számára a kávé a mai napig szigorúan cikóriával fogyasztandó, leggyakrabban meleg tejjel keverve, tejeskávéként isszák. Az egyik leghíresebb helyi kávézó a francia negyedben található, a nap 24 órájában nyitva álló Café du Monde, ahol 1862 óta szolgálják fel a hagyományos cikóriás kávét. A kávézó a város egyik jellegzetességévé nőtte ki magát, a kávén kívül pedig az ízletes francia fánk, a beignet is kihagyhatatlan program.

Mi a cikóriás kávé titka?

Természetesen a cikóriás kávé jellegzetes, édes, karamellszerű aromája nem csak a kávé, hanem a cikória minőségétől is függ. A legtöbb és az egyik legjobb minőségű cikóriát Franciaország exportálja. A cikória feldolgozása kevésbé bonyolult folyamat, mint a kávé esetében: a gyökereket speciális eszközökkel húzzák ki a földből, feldarabolják őket, majd szárítják, pörkölik, őrlik és csomagolják. A pörkölés során a szénhidrát karamellizálódik és gyümölcscukor keletkezik belőle, így alakul ki a cikória jellegzetes sötétbarna színe és édeskés íze, emellett veszít keserűségéből is. A cikória nem tartalmaz koffeint, állítólag egyenesen nyugtató hatása van, így kiválóan kiegészíti a kávé élénkítő hatását, édessége pedig remekül egyensúlyozza a kávé kesernyés ízét.

A kellemest a hasznossal

A cikória nem csak gazdagítja a kávé ízét, hanem az egészségre is jótékony hatást gyakorol. Gyógyhatása már az ókorban is ismert volt, májproblémákra, étvágy serkentőként és nyugtatóként használták. Emellett a nyirokrendszer és a lép problémáit is enyhítheti, javítja az epeműködést, mérsékli a gyors szívverést és csökkenti a koleszterint.

 

Tovább olvasnál? Kattints ide!

Vietnám, a feltörekvő világelső

Hogyan alakult ki a kávészünet

0 Tovább

Tudjátok, honnan származik a kávészünet?

Hallottatok már Stoughtonról? Nos, be kell vallanom, én eddig soha nem találkoztam ennek a városnak a nevével, de a kávészünetről írt korábbi posztom egyik bekezdésében való elmélyülés közben eljutottam ide. Az egyesült államokbeli Wisconsinban található települést 1849-ben alapították, majd 1865-től elkezdték benépesíteni a norvég bevándorlók.  Stoughton nekik, vagyis egy nagyszerű norvég találmánynak köszönheti a hírnevét, mi pedig nekik köszönhetünk egy életbevágóan fontos találmányt: a nap mint nap türelmetlenül várt, negyedórás kávészünetünket.

 

A kávészünet története

A 19. század második felében a norvégokat elsősorban a honfitársuk által alapított T.G. Mandt tehervagongyár kínálta munkalehetőség vonzotta Stoughtonba. A csakhamar 80%-ban norvég telepesek által lakott wisconsini városkában a helyi dohányipari vállalat a betakarítás idején munkaerőhiánnyal küzdött, és mivel a férfiak a Mandt-üzemben dolgoztak, szezonális munkásokat keresve előszeretettel alkalmazta a norvég vagongyári munkások feleségeit. A norvégok nem csak feleségeiket vitték magukkal, hanem a kávéjuk iránti szeretetüket is, és pénzspórolás céljából többnyire maguk pörkölték a kávét. A norvég családok otthonaiból kiáradó kávéillat az egész utcát beterítette, így azt csakhamar kávé utcának nevezték el.

A dohányüzem tulajdonosa, Osmund Gunderson raktára a kávé utca szomszédságában feküdt, így kiváló elhelyezkedésű munkahelynek bizonyult a közelben lakó asszonyok számára, akik egy feltétellel vállalták el a felajánlott dohányválogató állást: egy reggeli és egy délutáni szünetre tartottak igényt, hogy hazaugorhassanak a gyerekeikhez vagy haladjanak otthoni teendőikkel. Gunderson eleget tett az asszonyok kívánságának, és mivel a házimunkák közben vagy azok befejeztével a hölgyek rendszeresen felhörpintettek egy csésze kávét is, amely mindig a kályhán gőzölgött, kialakult a kávészünet.

A 2014-es kávészünet fesztivál logóversenyének győztes alkotása

(képek forrása: a kávészünet fesztivál facebook oldala)

A stoughtoni kávészünet fesztivál

Stoughton lakói a mai napig büszkék eredetükre és hűen őrzik szokásaikat és ünnepeiket; így például május 17-én folklór programok kíséretében ők is megemlékeznek Norvégia függetlenségéről. Nem csoda tehát, hogy a kávészünet feltalálásának többféleképpen is emléket állítottak. A gyár közelében található egyik utcát e jeles esemény után „Kávészünet utcának” keresztelték, ám van egy másik, látványosabb módja is a megemlékezésnek: a Mandt Parkban, augusztusban megrendezésre kerülő kávészünet fesztivál. Az idei, tizennyolcadik fesztivált 2015. augusztus 15-én tartják majd, ahol a klasszikus kávépörkölők kávékóstolója és versenye mellett további érdekes programok, veterán és modern autók, motorkerékpárok, teherautók, valamint az idei év traktorújdonságainak bemutatója, kirakodóvásár, futóverseny, ételstandok és sörsátor, zene és családi programok várják a résztvevőket. Vajon idén ki viheti haza a fesztivál legjobb kávépörkölője díjat?

Kapcsolódó link:

http://kaveklub.reblog.hu/hogyan-alakult-ki-a-kaveszunet

0 Tovább
123
»

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)