Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jemen, a kávé bölcsője

Bár a kávécserje őshazája Etiópia, sokan úgy tartják, a kávé Jemenből indult világhódító útjára. Maga a kávé szó az etióp Kaffa tartomány nevéből ered, a mokka szó viszont a jemeni Mokha, vagy arabul al-Mukhá város nevéből. Nem véletlen, hogy sokan tekintik Jement a kávé bölcsőjének, mivel itt termesztettek először nagyobb mennyiségben kávét, és az arabok kezdtek el elsőként kereskedni is vele.

Az első kávéültetvényeket a 15. században szerzetesek létesítették Jemenben, a következő századra viszont már Perzsiában, Egyiptomban és Törökországban is számos ültetvény létesült. Állítólag azért terjedt ilyen gyorsan a kávé termesztése, mert a vallási okból tiltott alkohol helyett fogyasztották ezeken a vidékeken.

A történet úgy tartja, Európából elsőként Marco Polo találkozott Mokka városából származó kávéval közel-keleti utazásai során. A Mochaként ismert kávévariáns az arabica egy változata, Jemen hegyvidékein termelik, karakterében az etióp kávékhoz hasonló. A mese szerint Marco Polo arra kényszerült, hogy kikössön hajójával Libanonban és feltöltse élelmiszerkészleteit. Az itteni piacon találkozott egy jemeni árussal, akitől Mokkából származó kávét vásárolt, de miután meglátta a kávészemeket, azonnal visszament az árushoz, hogy kérdőre vonja.

Jemenben a kávébabok előkészítése eltér a megszokottól, itt ugyanis a kávécseresznyéket egészben szárítják ki, a kávészemeken lévő gyümölcshúst pedig csak az őrlés első fázisában távolítják el róluk – ebből kávéteát, vagyis keshirt készítenek. A kávétea remek frissítő, magas antioxidáns tartalommal. A jemeniek hidegen fogyasztják naponta többször is, gyömbérrel, kardamommal és fahéjjal fűszerezve. Mivel egyáltalán nem terheli meg a gyomrot, ezért sokan víz helyett is ezt isszák.

Hiába az évszázados hagyomány, Jemenben komoly kihívója akadt a kávénak a bódító hatású katcserje formájában. A kat leveleit frissen, nyersen fogyasztják élénkítő hatásuk miatt. Jemenben a társasági élet része, hogy délutánonként a férfiak összegyűlnek és katlevelet rágnak, de Jemenen túl a kat Szomáliában, Etiópiában és Dzsibutiban is nagyon népszerű. A katcserje egyik hatóanyaga, a katin a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség listáján a tiltott anyagok között szerepel.

A kávé azonban ma is Jemen legfontosabb terményei és exportcikkei közé tartozik, bár a kávéültetvények száma jelentősen lecsökkent az évszázadok során. Ezzel egy időben a kávékultúra is sokat változott az országban, amely továbbra is fontos szerepet tölt be a jemeniek életében.

A maqahik, vagyis kávéházak sokat fejlődtek és változtak. A tradicionális kávéházakat csak a férfiak látogatják, itt beszélik meg az aktuális társadalmi és politikai ügyeket, ezek ma is nagy népszerűségnek örvendenek. Közben egy újfajta kávékultúra is kialakulóban van. Az új, modernebb kávézókban a nőket és a fiatalabb generáció férfitagjait találjuk. A kétféle kultúra egymás mellett élése jól példázza, hogy a több évszázados hagyományok és a fejlődés jól megférnek egymás mellett, még itt, a kávétermesztés bölcsőjében is.

 

0 Tovább

Tényleg segít a kávé parfümválasztáskor?

A parfümériák polcain már megszokott látványt jelent egy-egy ízléses tálka, benne kávébabokkal - és nem csak a kávéillatú parfümös üvegcsék mellett. De vajon pontosan milyen szerepe van így a kávénak: ténylegesen illatsemlegesítő funkciót tölt be, vagy orrunk frissen tartása a célja, esetleg szimplán azért van ott, mert jól mutat?

A kávébabok az illatok befogadásáért felelős érzékszervünket, az orrunkat hivatottak felfrissíteni. Ha több illatot szeretnénk megszagolni közvetlenül egymás után, érdemes a parfümtesztelésünk közben időnként „kávészünetet” beiktatni. Pár szippantás a kávébabok fölött, és az illatoktól elbódult orrunk újra képes lesz befogadni és érzékelni az új és új illatokat. A kávébabok karakteres, erős illataromája ugyanis a szaglószervünk más területeit aktivizálja.

Noam Sobel, a Berkeley Kaliforniai Egyetem tudósa a kávéillat hatásait vizsgálva arra az eredményre jutott, hogy a parfümminták próbálgatása közben a kávé szagolgatása valóban eredményes, ha azzal hasonlítjuk össze, amikor csupán az illatmentes levegőt lélegezzük be. A szakértő megfigyelte, hogy parfümről parfümre haladáskor az illatok érzékelt intenzitása nem változott, ha közben kávét is szagoltak a résztvevők, míg anélkül csökkent. A parfüm illatának élvezete azonban ugyanúgy megmaradt, függetlenül attól, hogy szagolgatták-e közben a kávébabokat, vagy sem. 

0 Tovább

Fussunk vagy aludjunk kávézás után?

A reggeli kávé sokunk számára kihagyhatatlan, mert félembernek érezzük magunkat a megszokott napi koffeinadag nélkül. Jó hír, hogy a kávét nem csak a finom ízéért, de pozitív élettani hatásai miatt is fogyaszthatjuk. A koffein - amely akár 12 órán keresztül is a szervezetünkben maradhat -, befolyásolja például az alvás minőségét, gyorsítja az anyagcserét és serkenti a vérkeringést. E hatások miatt bizonyos tevékenységeket érdemes kávézás utánra vagy épp kávézás előttre időzíteni. Lássuk, hogy melyek ezek!

Edzés előtt és után

A kávé az egyik leghatékonyabb energizáló ital, ezért megerőltető edzések előtt különösen ajánlott a fogyasztása. Ha körülbelül egy órával előtte isszuk, akkor koffeintartalmának köszönhetően javítja a teljesítményt és fokozza a zsírégetést. Az utólag elfogyasztott koffein pedig az izomláz mérséklésében segít. Az egyik hátulütője a dolognak, hogy csak azoknak a teljesítményére van látványos hatással, akik nem rendszeres fogyasztók. Ezért aki szeretné kihasználni ezt a hatást, jobban teszi, ha előtte egy hétre kiiktatja a kávét az étrendjéből.

 

Szundítás előtt

A kellemes délutáni alvás két dolgon múlik: az időzítésen és a bevitt koffeinmennyiségen. A kávé ugyanis segít lebontani az agyban az álmosság érzetéért felelős adenozin hormont, amely éber állapotban halmozódik fel, alvás közben pedig lebomlik. Ez nagyjából 20 percet vesz igénybe, így a kávézás utáni 15-20 perces szundítás hatására az ember sokkal éberebb lesz. Szóval, ha fáradtnak érzed magad, igyál egy csésze a kávét, és dőlj le 15 percre! Utána úgy fogod érezni magad, mintha újjászülettél volna. De nagyon fontos, hogy még véletlenül se szundíts többet 15 percnél!

  

Tanulás közben

A tanulás és a kávézás sokak életében együtt jár, főleg akkor, ha a tanulás éjszakázással is párosul. Ennek ellenére a koffein memóriaserkentő hatására csak a közelmúltban derült fény: nem élénkítő hatása miatt leszünk hatékonyabbak, hanem a koffeinnek köszönhetően az emlékképek jóval tartósabban rögzülnek. Korábbi kísérletekből ez valószínűleg azért nem derült ki, mert a tanulás előtt itattak kávét a résztvevőkkel, a koffeinadagnak pedig akkor kell érkeznie, amikor az agy éppen el van foglalva az új információk elraktározásával.

 Persze a kávé sem csodaszer, és a túlzott mennyiség nem feltétlenül tesz jót, ráadásul, ha hozzászokik a szervezetünk, akkor egyre többre lesz szükségünk, hogy ugyanazt a hatást érjük el. Szóval inkább csak néha-néha, vészhelyzetekben érdemes koffeinnel segíteni a hatékony sportolást, a pihentető délutáni alvást vagy a könnyebb tanulást. Ha ezeket a mindennapokban inkább egészséges életmóddal és elég alvással érjük el, akkor a kávé továbbra is élvezeti cikként lehet jelen az életünkben.

0 Tovább

Kávédíszítési tippek otthonra

Nemrég írtam arról, hogy hogyan készíthetjük el a tökéletes cappuccinót és a tökéletes latte macchiatót. Ha ez már rutinból megy, akkor a következő lépés egy ízléses dekoráció elkészítése, amivel még élvezetesebbé varázsolhatjuk a kávéfogyasztás élményét. A Latte Arttal, vagyis a tejhabból kialakított, vagy abba rajzolt motívumokkal az ügyes kezű baristák a szemnek is élvezetessé teszik a különféle kávékat. A Latte Artot David Schomer, seattle-i kávészakértő kezdte el népszerűsíteni a 90-es években, az utóbbi időben pedig Magyarországon is megkezdte hódító útját. Bár a kávédíszítés külön művészet, pár apró trükkel mi magunk is pillanatok alatt gyönyörű kávékölteményeket kreálhatunk.

Az egyik leggyakoribb díszítési módszer az ‘öntés’, vagyis amikor a felhabosított tej öntésével alakítjuk ki a kívánt mintát (ezt ábrázolja a fenti kép). Már a kezdetektől ezt a módszert használják a legszívesebben a baristák, de akkor is nagyon szép lesz a végeredmény, ha a habba különböző eszközökkel, vagy szirupokkal rajzolnak motívumokat.

Az otthoni díszítésnél a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a díszítősablon használata. A cappuccino elkészítése után ráhelyezzük a sablont a csészére, megszórjuk egy kis kakaóporral, ami a sablonon vágott lyukon keresztül rákerül a habra, és különböző formákat hoz létre. Ezt azoknak ajánlom, akik biztosra akarnak menni, mert a sablonnal tényleg nem lehet elrontani, és gyönyörű alkotásokat készíthetünk.

A dekoráció szabadkezes elkészítéséhez egy topping szószra és egy dekorációs eszközre van szükség, ami akár egy hurkapálcika is lehet. A díszítésnek két fázisa van: megrajzolunk egy mintát a topping szósszal, majd megformázzuk a pálcikával. Az alábbi videóban a Nespresso kávészakértőjétől leshetsz el néhány trükköt. Nézd meg, hogy hogyan rajzolja meg két karikából a gyönyörű virágot, illetve egy szélforgóra hasonlító minta elkészítését is megmutatja.

A kávédíszítés esetében is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, így nem kell elkeseredni, ha nem lesz már elsőre tökéletes a minta. Viszont, ha már sikerül megcsinálni a videóban bemutatott díszítéseket, akkor érdemes saját mintákkal is kísérletezni, hiszen a formák sokaságának csak a kreativitás szab határt. Szórakoztató elfoglaltság, és a végeredménnyel később családtagjainkat és barátainkat is lenyűgözhetjük, akik biztosan nagyon fogják értékelni a kedves gesztust.

0 Tovább

Kávé és bor: a két jó barát?

Gondolkodtál már azon, hogy mennyi hasonlóság van a bor és a kávé között? Azon kívül, hogy mindkét italnak nagyon finom íze van, és nehezen eltávolítható foltot hagynak a ruhán, az is mindkettőre igaz, hogy kis mennyiségben jótékonynak, nagy mennyiségben pedig károsnak tartják. Ezenkívül mindkettőt a stílussal és az eleganciával azonosítjuk, így biztosan nem tévedünk nagyot, ha kávét vagy bort adunk ajándékba.

 

Nemcsak a két italnak vannak közös vonásai, hanem a terméseknek is, amelyekből készülnek. A kávé és a szőlő is fás szárú növény, aminek osztályozása a szemek alakja és színe, illetve az érési időszak alapján történik. Mindkettő az adott területre jellemző talajnak és éghajlatnak megfelelően fejlődik, emellett eltérő illat- és ízjellemzőkkel rendelkeznek. A feldolgozás módja a kávé és a bor ízjegyeit is meghatározza. Emellett az évjárathatás a kávék terén is éppen olyan lényeges kérdés, mint a szőlőnél.

Kávé és kávé, bor és bor között egyaránt jelentős lehet a különbség, mindkét italban megtanulhatjuk felfedezni a különböző ízjegyeket, amelyek meghatározzák azok karakterét. A kávékóstolás épp úgy tudomány (vagy művészet?), mint a borkóstolás, amely során feltárulnak a termőhely, a fajta, az évjárat, a keverés, a pörkölés és a főzés finom különbségei. Nemcsak a borkóstolásban lehet a segítségünkre egy sommelier, hiszen ma már kávé-sommelier-ket is képeznek, akik a kóstolás során különleges figyelmet fordítanak a kávé négy dimenziójára: a testességre, a savasságra, az aromára és az utóízre. A kávészakértők – épp úgy, ahogy a bor esetében a sommelier-k – ismerik a kávék teljes életciklusát a műveléstől kezdve a szüretelésen és az erjesztésen (vagy a kávé esetében fermentáláson) át a fogyasztás etikettjéig.

 

Van azonban egy fontos különbség is: a kávét főleg napközben, a bort pedig inkább este fogyasztjuk. Talán nem véletlen, hogy a hasonlóságok ellenére nem megszokott a kettőt párhuzamosan inni, az amerikai Friends Fun Wine mégis úgy döntött, hogy megpróbál változtatni ezen, méghozzá nem is akárhogy. A dobozos bort gyártó cég nemrég piacra dobta a kávé ízű bort: a 6% alkoholtartalmú Cabernet Coffee Espresso-t és a Chardonnay Coffee Cappuccino-t. Bár egyre több országba tör be a termék, Magyarországon még várnia kell annak, aki szívesen megkóstolná a különös italt.

 

Nekem azért fenntartásaim vannak ezzel az új kombinációval kapcsolatban. Külön-külön mindkettőt érdemes fogyasztani, de azért én továbbra sem fogok bort kortyolgatni a kávém mellé, a kávé mellé jobban szeretek egy pár kocka csokoládét párosítani, a borhoz pedig sajtot vagy diót csipegetni. Ezek kiválóan alkalmasak rá, hogy kiemeljék a kávé és a bor nemes ízeit, és persze még jobb, ha mindezt társaságban tesszük, és közben jókat beszélgetünk és nevetünk. Te milyen ízkombinációkkal szoktál kedveskedni a barátaidnak?

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)