Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kávé és bor: a két jó barát?

Gondolkodtál már azon, hogy mennyi hasonlóság van a bor és a kávé között? Azon kívül, hogy mindkét italnak nagyon finom íze van, és nehezen eltávolítható foltot hagynak a ruhán, az is mindkettőre igaz, hogy kis mennyiségben jótékonynak, nagy mennyiségben pedig károsnak tartják. Ezenkívül mindkettőt a stílussal és az eleganciával azonosítjuk, így biztosan nem tévedünk nagyot, ha kávét vagy bort adunk ajándékba.

 

Nemcsak a két italnak vannak közös vonásai, hanem a terméseknek is, amelyekből készülnek. A kávé és a szőlő is fás szárú növény, aminek osztályozása a szemek alakja és színe, illetve az érési időszak alapján történik. Mindkettő az adott területre jellemző talajnak és éghajlatnak megfelelően fejlődik, emellett eltérő illat- és ízjellemzőkkel rendelkeznek. A feldolgozás módja a kávé és a bor ízjegyeit is meghatározza. Emellett az évjárathatás a kávék terén is éppen olyan lényeges kérdés, mint a szőlőnél.

Kávé és kávé, bor és bor között egyaránt jelentős lehet a különbség, mindkét italban megtanulhatjuk felfedezni a különböző ízjegyeket, amelyek meghatározzák azok karakterét. A kávékóstolás épp úgy tudomány (vagy művészet?), mint a borkóstolás, amely során feltárulnak a termőhely, a fajta, az évjárat, a keverés, a pörkölés és a főzés finom különbségei. Nemcsak a borkóstolásban lehet a segítségünkre egy sommelier, hiszen ma már kávé-sommelier-ket is képeznek, akik a kóstolás során különleges figyelmet fordítanak a kávé négy dimenziójára: a testességre, a savasságra, az aromára és az utóízre. A kávészakértők – épp úgy, ahogy a bor esetében a sommelier-k – ismerik a kávék teljes életciklusát a műveléstől kezdve a szüretelésen és az erjesztésen (vagy a kávé esetében fermentáláson) át a fogyasztás etikettjéig.

 

Van azonban egy fontos különbség is: a kávét főleg napközben, a bort pedig inkább este fogyasztjuk. Talán nem véletlen, hogy a hasonlóságok ellenére nem megszokott a kettőt párhuzamosan inni, az amerikai Friends Fun Wine mégis úgy döntött, hogy megpróbál változtatni ezen, méghozzá nem is akárhogy. A dobozos bort gyártó cég nemrég piacra dobta a kávé ízű bort: a 6% alkoholtartalmú Cabernet Coffee Espresso-t és a Chardonnay Coffee Cappuccino-t. Bár egyre több országba tör be a termék, Magyarországon még várnia kell annak, aki szívesen megkóstolná a különös italt.

 

Nekem azért fenntartásaim vannak ezzel az új kombinációval kapcsolatban. Külön-külön mindkettőt érdemes fogyasztani, de azért én továbbra sem fogok bort kortyolgatni a kávém mellé, a kávé mellé jobban szeretek egy pár kocka csokoládét párosítani, a borhoz pedig sajtot vagy diót csipegetni. Ezek kiválóan alkalmasak rá, hogy kiemeljék a kávé és a bor nemes ízeit, és persze még jobb, ha mindezt társaságban tesszük, és közben jókat beszélgetünk és nevetünk. Te milyen ízkombinációkkal szoktál kedveskedni a barátaidnak?

0 Tovább

Vágykeltő kávécsodák Valentin napra

A szerelem és a csábítás az emberiség örök témája, de most, Valentin nap környékén még többen törik a fejüket, hogyan lephetnék meg kedvesüket. Jó lenne többfogásos vacsorával előállni, ahogy a filmekben, de lássuk be, egy rohanós hétköznap néha keresztülhúzhatja a Valentin napi számításainkat...

Bevallom, én nem vagyok híve ennek az ünnepnek, a kedves meglepetéseket viszont szeretem, adni és kapni is. És persze, ki mondta, hogy csak gyertyafényes vacsorával lehet csábítani? Mi, a kávé szerelmesei az év minden napján szeretjük a finomságokat, úgyhogy néhány vágyfokozó kávékülönlegességgel is szerelmes hangulatot varázsolhatunk.

Egyre több fűszerről, élelmiszerről bizonyítják tudományosan, hogy afrodiziákumként hatnak, amellett, hogy egyébként nagyon finomak is. A könnyedebb ízvilágot kedvelők biztosan szeretni fogják a vaníliát, a kakaót vagy az ánizst, a fűszeresebb ételek rajongói pedig nem mondhatnak nemet egy kis chilire, borsra, esetleg gyömbérre.

Most két igazán vágykeltő receptet mutatok Nektek.

Ánizsos Jázmin latte



 Hozzávalók:

Kb. 100 ml espresso

250 ml tej

jázmintea (filteres)

ánizs szirup ízlés szerint

Elkészítés:

 Készítsétek el az espressot és adjátok hozzá az ízlés szerint kimért ánizs szirupot. 200 ml tejet habosítsatok fel, a maradék tejbe pedig néhány percre áztassatok egy filteres jázminteát, a végén pedig minden összetevőt önsetek egy csészébe. A tetejére szórhattok ánizst, de egy rózsaszirom is kedves Valentin napi figyelmesség lehet :)

Borsos-chilis kávécsoda



Hozzávalók:

20 ml espresso

10 ml sűrű csokoládé szirup, vagy olvasztott csokoládé

bors vagy chili, esetleg reszelt gyömbér

 Díszítéshez csokireszelék, ízlés szerint tejhab

 

Elkészítés:

A folyékony csokoládét öntsétek a csésze aljára. (Érdemes egy kevés tejszínnel megolvasztani, ha igazi étcsokival készítitek, és úgy finomabb is :))

Készítsétek el az espressot, majd a kávé krémjét szórjátok meg kevés őrölt borssal – vagy chilivel. A  jól összekevert kávét apró kortyokban, szürcsölve fogyasszátok, hogy az aromák és az édes, keserű és fűszeres ízek minél intenzívebben szabaduljanak fel. A pikáns ízek kedvelői az olvasztott csokihoz választhatnak chilis csokit. 



 

0 Tovább

A kávé és a bor nem is állnak távol egymástól

„A bor a világon az egyik legcivilizáltabb dolog. Egyben az egyik legtermészetesebb dolog is, melyet a legnagyobb tökélyre fejlesztettek, és így az élvezetek olyan széles skáláját képes nyújtani, a nagyrabecsülést oly mértékben képes kiváltani, mint valószínűleg semmilyen más érzékelhető dolog.” Ernest Hemingway

A kávé finom, a bor finom, és egyikből sem szabad sokat inni. Na jó, azért ennél komolyabb hasonlóságok vannak a két ital, és már maguk a növények között is. Rögtönzött környezetismeret óránk keretében tekintsük át, amit a kávécserjéről és a szőlő növényről tudunk, persze a teljesség igénye nélkül:

A növények művelése során is hasonló eljárásokat alkalmaznak. A kávé és a szőlő termését egyaránt feldolgozzák, igaz a szőlőt nyersen is fogyasztjuk (meg kellene kérdezni a cibetmacskát, milyen ízű a kávécseresznye). Mindkét feldolgozási folyamatnak fontos lépése az erjesztés, bár a bor esetében az élesztő, a kávé esetében baktériumok játsszák a főszerepet ebben a fázisban. Az erjesztés időtartama az érettségi szint, az éghajlat és a fajta függvényében változik.

A bor esetében egyértelmű, mire szolgál az erjesztés. A kávé fermentálása, vagyis erjesztése a kávéfeldolgozás fontos lépése, amelynek során a kávészemeket vízben áztatják, amíg a természetes erjedésnek köszönhetően a magköpeny könnyen eltávolíthatóvá nem válik, ekkor egyszerűen vízsugárral megtisztítják a kávészemeket.

Tehát a kávé és a szőlő egyértelműen számos dologban hasonlít. Ha túllépünk a kis növényhatározón információin valamint a feldolgozási folyamatok leírásain, és a belőlük készült italokat nézzük, további hasonlóságokat találunk. Például a kávét és a bort is megfelelő pohárban, csészében, megfelelő hőmérsékleten kell szervírozni, hogy kiélvezhessük az ízüket, illatukat.


Somelier-k és baristák előnyben!

A hasonlóságoknak köszönhetően lehetséges párhuzamosan bort és kávét kóstolni. Ráadásul abban is hasonlítanak, hogy kiválóan kombinálhatók más ízekkel: a borhoz illenek a sajtok, a dió, a különböző gyümölcsök, a kávé ízéből pedig a csokoládé, a különböző édességek tudnak újabb harmóniákat elővarázsolni. Egyébként a kóstolás tudománya is nagyon hasonló, a kávékóstolás ráadásul a borászatban alkalmazott fogalmakat használja.

 

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)