A blog olvasóit már talán sikerült meggyőznöm arról, hogy a kávéhoz remekül passzolnak az olyan finomságok, mint a csoki vagy a likőr, és hogy ezeket érdemes együtt kóstolni. Előfordul persze, hogy csak egy csésze kávéra vágyunk, és futunk is tovább, de azért valljuk be, a kávézóban üldögélve mindig megakad a szemünk a kísérő süteményeken is. Sőt, néhány kávézóban egy-egy falat keksz is jár a tejeskávéhoz, ami azt jelzi, hogy egy kis édesség hagyományosan kiegészíti kedvenc italunk ízét. 

Míg a franciák croissant-nal kezdik a napot, az olaszok saját kekszet is kitaláltak a kávézás rituáléjához: ez a cantuccini, mely egy jellegzetesen átsütött, száraz, de annál finomabb mandulás sütemény. Az olaszországi kisvárosból, Pratoból származó eredeti recept szerint egy rövid időre vissza kell tenni a sütőbe a már átforrósodott fűszeres tésztát, hogy barnára süljön és kiszáradjon annyira, hogy hosszan eltartható legyen. Nem csoda, hogy sokan nem bírnak ellenállni annak, hogy kávéba mártogassák…

Az olasz kekszekhez hasonló morzsás sütik fűszerezése csak fantázia kérdése, a kávéhoz ugyanúgy illik a narancsos, gyömbéres vagy fahéjas ízesítés, de képzeljétek, létezik zöldséges cantuccini is!

Az angolszászok nem a kekszre, hanem a puhább süteményekre szavaznak, ha a kávé mellé keresnek kísérőt – igaz, ezek már nem is annyira kísérők, hanem önálló desszertek, így a nagy kávézóláncok is úgy alakítják a kínálatukat, hogy a kávé mellett a sütik ízvilága is hangsúlyos legyen.  A muffin, a brownie vagy a répatorta tulajdonképpen bármilyen kávétípushoz illik, bár én inkább az espresso vagy a lungo mellé választom ezeket, hogy egy markáns kávéíz váltsa az édes piskótát. 

A kávéimádók valószínűleg hiányolják, hogy eddig nem volt szó a kávéval készülő süteményekről, pedig ha valami, akkor ezek az édességek feldobhatják hétköznapokat. A legismertebb ezek közül a tiramisu, melynek neve szó szerint azt jelenti, hogy dobj fel… A népszerű olasz desszertet könnyebb elkészíteni, mint sokan gondolnák, a lényeg, hogy friss espresso és jó minőségű mascarpone legyen az alapja. Vendégváróként sokszor sütök muffint, és hogy ne instant kávéból kelljen készíteni, a töltelékhez szánt mogyorókrémbe keverek egy kis frissen lefőzött kávét, a tetejét pedig – ha éppen akad otthon – kávészemekkel díszítem.

Ha pedig kedvet kaptatok egy kis házi cantuccini készítéséhez, íme a recept:

50 dkg liszt

30 dkg kristály-vagy nádcukor

10 dkg vaj

4 tojás

10 dkg mandula

1 tk só

1 tk sütőpor

ízlés szerint amaretto likőr vagy mandulaaroma és fahéj

Az összedolgozott tésztába kevertem az aprított mandulát, majd 5 részre osztottam és rúdszerűen formáztam. 180 Celsius-fokon kb. 25 percig sütöttem, még forrón ujjnyi széles szeletekre osztottam, és visszatoltam a sütőbe, hogy szépen megbarnuljon a teteje. Frissen tálalva, de napok múlva is finom.