A kávés koktélokban a legjobb, hogy nem csak finomak, fel is frissítenek, ezért Szilveszterkor, amikor szeretnénk sokáig éberek maradni, kiváló választás lehet egy ilyen koktél mellett dönteni. Természetesen nagyon sok recept létezik, amelyek a kávét a legkülönbözőbb hozzávalókkal párosítják, és számos variáció létezik kávélikőrre is. Én most a klasszikus White Russiant és a friss Java Good Night nevű koktélt szeretném bemutatni nektek, illetve egy pezsgős-kávés koktélt, ha már Szilveszterről van szó! :)

A White Russian ikertestvére az eperlikőrrel készülő Pink Russian

White Russian

  • 2 cl vodka
  • 1 cl Kahlúa
  • Tejszín vagy tej

A White Russian hírnevét leginkább A nagy Lebowski című film főhősének köszönheti, aki az egyik jelenetben el is készíti ezt a koktélt. Nincs köze Oroszországhoz, nevét a vodka miatt kapta, ezen túl Kahlúa és tejszín szükséges még az elkészítéséhez. A Kahlúa egyébként mexikói eredetű kávélikőr, a ’30-as években kezdték gyártani, és a White Russian mellett a B52 nevű koktélnak is fontos alapanyaga.

A White Russian készítésekor a vodkát és a kávélikőrt 2:1 arányban egy pohárba öntik majd a tetejére kerül a tejszín vagy tej. Van, ahol összekeverik, van, ahol a vendég keveri össze egy szívószál segítségével, és persze mindenki esküszik rá, hogy ő csinálja jól :) A Black Russian abban különbözik a White Russiantől, hogy abba nem kerül sem tej, sem tejszín, míg a Pink Russian koktélhoz a fentieken túl még eperlikőrt is használnak.

Java Good Night

  • mentalevél
  • 1 espresso
  • 4 cl rum
  • 2 cl édesített sűrített tej
  • kevés narancslikőr

A Java Good Night nevű rumalapú koktél édes álmokat ígér, de azért egy espresso-val hozzájárul, hogy ne törjön ránk azonnal az álmosság. A mentaleveleket kissé összenyomjuk és egy keverőpohárba dobjuk őket. Erre kerül az espresso, a rum, a sűrített tej és egy löttyintésnyi narancslikőr, majd a jég. Kb. 20 másodpercig keverjük, hogy elkeveredjenek az ízek és az ital egyenletesen lehűljön a jégtől. Magas pohárban, tört jéggel, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Egy igazi különlegesség Szilveszterre: pezsgő kávéhabbal

  • 10 adag espresso
  • 1 üveg pezsgő
  • 3 zselatin lap
  • 80 ml cukornád szirup
  • 10 g porcukor (legjobb nádcukorból)

A zselatinlapokat feloldjuk a kávéban, hozzáadjuk a cukrot és a cukornád szirupot, keverjük el, majd turmixgépbe téve folytassuk a keverést. Ezután a krémet kb. 4 órára hűtőbe tesszük. Emiatt egy kis türelmet és előkészületet igényel ez a koktél, de a végső összeállítása már nagyon egyszerű: a pohár aljára kerül a pezsgő, a tetejére a krém.

Ha van saját kávés koktélötleted, vagy egy jól bevált recepted, akár alkoholos, akár alkoholmentes, írd meg egy kommentben! :)