Ahogy jön a hideg idő egyre inkább vágyunk a meleg, fűszeres ízekre. Amikor valami fahéjas, kardamomos, szegfűszeges illatot érzek, gyakran jut az az eszembe, hogy „ennek olyan karácsony illata van”, a receptek, amiket most fogok bemutatni, pontosan ilyenek. Tartogathatjuk őket az ünnepekre is, de egy finom fűszeres kávé nem csak karácsonykor esik jól, kellemesen átmelegít a hétköznapi, hűvös estéken is, úgyhogy bátran ajánlom őket minden alkalomra! :)

Mézeskalács Viennoise, egy kis novemberi karácsonyidézéshez!

Hozzávalók:

  • espresso
  • tejszín vagy tejszínhab
  • mézeskalács szirup
  • a díszítéshez: méz, dióbél

Készítsük el a tejszínhabot, majd ízesítsük a mézeskalácssziruppal. A karácsonyi vásárok hangulatát idéző kávé természetesen akkor a legfinomabb, ha mi magunk készítjük hozzá a tejszínhabot habszifonban vagy robotgépben. Az espresso készítésekor tegyünk a csésze aljára egy kevés mézet és arra főzzük a kávét, majd koronázzuk meg a behűtött tejszínhabbal, végül mézzel és dióval díszíthetjük. Ez a különleges, de nagyon egyszerű kávékreáció süteményekhez is kiváló.

Karácsonyi fűszeres kávé

Hozzávalók:

  • espresso
  • hideg tejszínhab
  • ízlés szerint őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió, cukor
  • kevés brandy

Készítsük el a tejszínhabot és ízesítsük kevés cukorral és brandyvel. A fűszereket keverjük össze a kávéőrleménnyel és így készítsük el az espresso-t, végül bolondítsuk meg a tejszínhabbal. A fűszerek kellemes íze gyorsan átmelegít, ezért ez a recept kiváló hűvös, téli estékre.

A fűszeres kávéreceptekhez érdemes markánsabb ízvilágú espresso-t választani, hogy a fűszerek intenzív íze mellett a kávé is érvényesülni tudjon.

Tudtad? A kávéhoz hasonlóan a fűszerek nem csak finomak, jótékony hatásuk is van!

Ahogy a fenti receptek is mutatják, a kávé remekül kombinálható fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel, ráadásul ezeknek a fűszereknek pozitív élettani hatásaik is vannak. A fahéj étvágyjavító hatása mellett pozitívan hat a szív- és érrendeszerre valamint a vércukorszintre is, a kardamom serkenti a szívizmok működését és köhögéscsillapító hatással is bír, míg a szegfűszeg fertőtlenítésre, fájdalomcsillapításra is jó, ezért számos köptető és görcsoldó krém alapanyaga. A kávé élénkítő hatása mellett segít a koncentrációban, bizonyos sportok esetén fokozza a teljesítményt, vízhajtó hatása számos fogyókúra kiegészítője (bár ezek a receptek nem az alacsony kalóriatartalmukról híresek;), és nem szabad megfeledkezni a kávé antioxidáns hatásáról sem. Fontos ugyanakkor, hogy ne fogyasszunk túlzott mennyiségű kávét, általában azt ajánlják, hogy 2-3 csésze legyen a napi maximum. Végeredményben elmondhatjuk, érdemes a fűszeres kávékkal kísérletezni, hiszen nem csak finomak, de akár egészségünkre is pozitív hatással lehetnek.