Süteményes kávéízek

Idén sokat foglalkoztam az ízharmonizációval, vagyis hogy hogyan lehet (ez esetben) a kávét más ízekkel párosítani úgy, hogy ezáltal még jobban kiemeljük az ital saját aromáit. Volt szó különleges, kávés receptekről, amelyek közül talán a kávés hamburger és a kávés kolbász volt a legextrémebb, írtam arról is, hogy milyen fűszerekkel érdemes kísérletezni, ha valami különlegesebbre vágyunk. Tavaly már fejtegettem azt is, hogy a süteményeket és a kávét hogyan érdemes párosítani, most ezt a gondolatot fogom tovább vinni:)

A Cake Shop ugyanis éppen ilyesmivel állt elő: a Nespresso idei limitált szériás kapszuláihoz készítettek süteményeket – vagyis direkt az adott kávék ízvilágához igazították a sütikreációk receptjét, így három izgalmas desszert született: egy Karamellás-mogyorós keksz, egy Mentás-csokis csoda és egy Almáspite szuperkrémes habbal (de ezt majd később). A barátnőim vállalták, hogy elkísérnek és letesztelik velem a süti+kávé kombinációt, lássuk, mire jutottunk!

A kávé: Apple Crumble, a süti: Mascarpone habos almás pite pohárdesszert

Mascarpone habos almás pite, ugye nem kell nagyon győzködnöm senkit, hogy ez eszméletlenül finom? A kávét Latteként kértük, nagyon kellemes, harmonikus ízt eredményezett, almás, kekszes ízjegyekkel, finom illattal, és megerősíthetjük, remekül összecsengett a lágy, krémes pohárdesszert ízvilágával.

A kávé: Nespresso Hazelnut Dessert, a süti: Mogyorós-karamellás sablé

Ennek az espresso-nak az ízvilágában a mogyoró és a karamella aromája keveredik (egyébként már az illata is fantasztikus), és ugyanezek az ízek köszöntek vissza a keksz esetében is, szintén remek kombinációt alkotva. A süti első ránézésre egyszerűnek tűnik a pohárdesszerthez képest, de az omlós keksz tökéletes kiegészítő kávéhoz.

Mi most ezt a kettőt kóstoltuk meg, de van egy harmadik kombináció is, a Chocolate Mint kapszulához a Mentás csupacsoki tart a javaslat, ahol a kávé és a menta íze találkozik, az is nagyon izgalmasan hangzik. Ha már próbáltátok, írjátok meg, milyen! :)

Továbbra is csak bátorítani tudok mindenkit, hogy kísérletezzen új ízekkel és új párosításokkal. A sütemények és a kávék kombinálása talán a legjobb kezdőlépés. Ugyan nehéz olyan kombinációt elképzelni, ami nem lenne kellemes, de nagy meglepetések érhetnek minket, ha tényleg összeillő dolgokkal próbálkozunk, az élményt talán nem túlzás egy jó borvacsorához hasonlítani.

2 Tovább

Kávé és bor: a két jó barát?

Gondolkodtál már azon, hogy mennyi hasonlóság van a bor és a kávé között? Azon kívül, hogy mindkét italnak nagyon finom íze van, és nehezen eltávolítható foltot hagynak a ruhán, az is mindkettőre igaz, hogy kis mennyiségben jótékonynak, nagy mennyiségben pedig károsnak tartják. Ezenkívül mindkettőt a stílussal és az eleganciával azonosítjuk, így biztosan nem tévedünk nagyot, ha kávét vagy bort adunk ajándékba.

 

Nemcsak a két italnak vannak közös vonásai, hanem a terméseknek is, amelyekből készülnek. A kávé és a szőlő is fás szárú növény, aminek osztályozása a szemek alakja és színe, illetve az érési időszak alapján történik. Mindkettő az adott területre jellemző talajnak és éghajlatnak megfelelően fejlődik, emellett eltérő illat- és ízjellemzőkkel rendelkeznek. A feldolgozás módja a kávé és a bor ízjegyeit is meghatározza. Emellett az évjárathatás a kávék terén is éppen olyan lényeges kérdés, mint a szőlőnél.

Kávé és kávé, bor és bor között egyaránt jelentős lehet a különbség, mindkét italban megtanulhatjuk felfedezni a különböző ízjegyeket, amelyek meghatározzák azok karakterét. A kávékóstolás épp úgy tudomány (vagy művészet?), mint a borkóstolás, amely során feltárulnak a termőhely, a fajta, az évjárat, a keverés, a pörkölés és a főzés finom különbségei. Nemcsak a borkóstolásban lehet a segítségünkre egy sommelier, hiszen ma már kávé-sommelier-ket is képeznek, akik a kóstolás során különleges figyelmet fordítanak a kávé négy dimenziójára: a testességre, a savasságra, az aromára és az utóízre. A kávészakértők – épp úgy, ahogy a bor esetében a sommelier-k – ismerik a kávék teljes életciklusát a műveléstől kezdve a szüretelésen és az erjesztésen (vagy a kávé esetében fermentáláson) át a fogyasztás etikettjéig.

 

Van azonban egy fontos különbség is: a kávét főleg napközben, a bort pedig inkább este fogyasztjuk. Talán nem véletlen, hogy a hasonlóságok ellenére nem megszokott a kettőt párhuzamosan inni, az amerikai Friends Fun Wine mégis úgy döntött, hogy megpróbál változtatni ezen, méghozzá nem is akárhogy. A dobozos bort gyártó cég nemrég piacra dobta a kávé ízű bort: a 6% alkoholtartalmú Cabernet Coffee Espresso-t és a Chardonnay Coffee Cappuccino-t. Bár egyre több országba tör be a termék, Magyarországon még várnia kell annak, aki szívesen megkóstolná a különös italt.

 

Nekem azért fenntartásaim vannak ezzel az új kombinációval kapcsolatban. Külön-külön mindkettőt érdemes fogyasztani, de azért én továbbra sem fogok bort kortyolgatni a kávém mellé, a kávé mellé jobban szeretek egy pár kocka csokoládét párosítani, a borhoz pedig sajtot vagy diót csipegetni. Ezek kiválóan alkalmasak rá, hogy kiemeljék a kávé és a bor nemes ízeit, és persze még jobb, ha mindezt társaságban tesszük, és közben jókat beszélgetünk és nevetünk. Te milyen ízkombinációkkal szoktál kedveskedni a barátaidnak?

0 Tovább

Kávé inspirálta receptekkel versenyeznek a bloggerek

Tíz népszerű gasztroblogger versenyez a Nespresso Coffee Challenge receptversenyén, amelynek célja, hogy különleges, de otthon is elkészíthető, kávé ihlette receptekkel álljanak elő. 

Ez persze önmagában még nem jelentene kihívást, hiszen népszerű gasztrobloggerekről van szó, akik nagy tapasztalattal bírnak a sütés-főzés területén, de mindehhez a versenyzők fűszerekből, kávéból és egyéb hozzávalókból álló csomagot kaptak, amelyek közül legalább négyet fel kellett használniuk a saját kreációjukhoz, illetve választaniuk kellett egy Nespresso kávéőrleményt is, amely inspirációul szolgált.

 

Sok versenyzőt inspiráltak a Nespresso kávéőrlemények új desszertek megalkotására, szívesen végigkóstolnám mindet!

A hozzávalók közt volt kardamom, szerecsendió-virág, kakaópor, narancs, narancsvirágvíz és citrombors is például. Ma már ezek a kicsit különlegesebb fűszerek is könnyen beszerezhetők, érdemes velük kísérletezni otthon is, mert egy-egy új ízzel feldobhatjuk a régi recepteket.

A versenyzők kiválasztása meghívás alapján történt, a versenyzőket Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek szerzője segítségével kérték fel a részvételre. A felkért tíz gasztroblogger pedig örömmel vállalta a kihívást. De kik is ők? Ábécérendben:

Az elkészült kreációkat mától lehet megnézni a Nespresso hivatalos Facebook oldalán, és persze szavazni is lehet rájuk. A Facebook szavazatok alapján a legnépszerűbb receptet megalkotó blogger közönségdíjat kap, de közben a Nespresso szakértői Bodrogi Eszterrel karöltve egy szakmai díjat is kiosztanak az általuk legjobbnak talált pályázatért.

 

A desszertek mellett izgalmas, kávés főételek is készültek, csak győzzön választani az ember!

Igazán eredeti ötletekkel álltak elő a versenyzők, csak irigyelni tudom a kreativitásukat! :) Hamarosan meglátjuk, kik lesznek a díjazottak! Egyik recept mutatósabb, mint a másik, nem könnyű köztük választani, de érdemes, hiszen a szavazók is részt vesznek egy nyereményjátékban: köztük egy elegáns és szép, fehér Nespresso U kávégépet sorsolnak ki. Ha kedvet kaptatok a szavazáshoz, itt megtehetitek! :)

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)