A zserbó, a bejgli, a hókifli vagy a gyümölcskenyér klasszikus karácsonyi édességek, de érdemes az ünnepek idején is gondolnunk a kávéra, mert sokkal könnyedebb édességeket készíthetünk a segítségével. A tiramisu is remek választás, de ha valami különlegességre vágyunk és már elegünk van a nehéz, ünnepi ételekből, akkor a kávéfagylaltot vegyük fel a menüsorra, mert finom és nem is olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk!

Kalandoroknak: pillecukros kávéfagylalt

A "Troll a konyhámban" blog Norvégiában élő magyar bloggerének receptjét a pillecukor teszi különlegessé. Ahogy írja, ez adja a fagyi lágy, krémes állagát, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók: 

  • 1 doboz cukrozott sűrített tej 
  • 1 espresso 
  • 4 dl tejszín 
  • 10 dkg pillecukor 

A sűrített tejet felmelegítjük, megolvasztjuk benne a pillecukrot, majd hűtőbe tesszük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kávét és ismét lehűtjük. A következő lépésben hozzáadjuk a tejszínhabot és alaposan elkeverjük, ízlés szerint édesítjük, és egy dobozban a fagyasztóba tesszük. Tálaláskor pillecukorral díszíthetjük.

Haladóknak: mogyorós kávéfagylalt

A Mindmegette.hu receptje már nagyobb konyhai jártasságot kíván meg, de ez sem lehetetlen küldetés.

Hozzávalók:

  • 1/2 rúd vanília
  • 1 espresso
  • 3 dl tej
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor + 3 dkg a karamellizáláshoz
  • 5 dkg törökmogyoró
  • A díszítéshez: eper, mentalevelek

Egy kevés cukrot serpenyőben megolvasztunk, belekeverjük a mogyorót és hagyjuk kihűlni. A tejet felforraljuk a cukor felével és a vaníliával. A tojásokat elkeverjük a cukor másik felével és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet és addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Hozzáadjuk a kávét és a pirított mogyorót, majd hideg vízbe téve lehűtjük, és csak ezután tesszük a mélyhűtőbe. Tálaláskor eperrel és mentalevéllel díszítjük.

Az otthoni fagylaltkészítés valahogy olyan, mintha egy gyermekkori álom válna valóra, és a receptek sem bonyolultak, érdemes kísérletezni velük. Arról nem is beszélve, hogy praktikus is, hiszen a fagylaltot előre elkészíthetjük, nagy könnyebbséget jelent, ha az utolsó pillanatban nem kell még a desszerttel is bajlódnunk a karácsonyi vacsora vagy ebéd előtt. A kávéfagylaltot természetesen sütemények, például brownie mellé is kínálhatjuk.