Costa Ricában terem a világ egyik legjobb kávéja, a Tarrazú, amely különlegesen lágy és harmonikus ízét az ország egyenlítői fekvésének és termőterülete speciális klímájának köszönheti. Costa Ricában azonban nem csak a kávé és az éghajlat különleges, hiszen az ország azúrkék vizű folyók, érintetlen esőerdők, ma is működő vulkánok, pálmafákkal szegélyezett partok és a végtelen óceán találkozásánál fekszik.

 

Costa Ricában nem csak a kávé különleges, az ország
egyedülálló állat- és növényvilággal rendelkezik

Costa Rica – bár neve spanyolul gazdag partot jelent -, fejlődő ország, nincs erős gazdasága, ipara vagy magas GDP-je, de mégis számos dologban jár az élen. Például területének egynegyede nemzeti park, ezzel méretéhez viszonyítva Costa Rica rendelkezik a világon a legnagyobb védett területtel. Egy fenntarthatósággal foglalkozó brit szervezet nemrég a világ legzöldebb országának választotta, míg a Happy Planet Index alapján a világ legboldogabb országa.

  

A Celeste folyó különleges, égkék színű vizéről kapta nevét

A közép-amerikai ország a partvidékeket övező síkságoktól eltekintve egy fennsíkon terül el, amit a Kordillerák vulkáni hegyláncai fognak közre 1500 méterrel a tengerszint felett. A napsütéses, mégis hűvös levegőjű klíma és a gazdag, vulkáni eredetű termőtalaj megismételhetetlen kombinációja teszi páratlanná az itt termő Tarrazú kávét, amely az ország egyik legfontosabb exportcikke a banán és az ananász mellett.

  

Kávészüret Alajuela mellett

Costa Rica gazdaságában és történelmében mindig is fontos szerepet játszott a kávé. Legfontosabb kávétermő vidékei a főváros, San José, Alajuela és Heredia környékén találhatók. Costa Rica leghíresebb kávéja a fővárostól délre termesztett Tarrazú, amit a világ legjobb arabica kávéi között tartanak számon. Az arabica olyan kávéfajta, amelyet magasan fekvő ültetvényeken termesztenek, például fennsíkokon, míg a robusta 800 méter alatti területeken terem. Az arabica kávékból az aromajegyek szinte végtelen skálája szabadítható fel, ezért termőterületenként minden kávé más és más, mindegyik egyedi ízvilággal bír. A Tarrazú jellegzetes közép-amerikai kávé, karakteres mégis harmonikus, testes arabica finom, diós utóízzel: egy különleges ország különleges kávéja.