Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kávés desszertek karácsonyra is

Karácsony a nagy sütés-főzés időszaka is. Ilyenkor sem érdemes megfeledkezni a kávéról, mert számtalan csodás desszertet készíthetünk vele, ráadásul zamatos ízének köszönhetően a kávé könnyedebbé is teszi az édességeket. Aki még nem döntötte el, milyen desszertet készít az ünnepek alatt, annak most megpróbálok néhány ötletet adni :)

Tejcsokoládés kávés flan a Dolce Vita blogtól

  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 espresso
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 4 dl tejszín
  • 1 dl tej

A cukorból pár csepp víz hozzáadásával karamellt készítünk, majd hozzáadjuk a kávét, és addig melegítjük, amíg a karamell újra megolvad, ezután eloszlatjuk egy sütőforma alján. A csokoládét megolvasztjuk, egy kevés tejszínnel elkeverjük. A tojásokat alaposan elkeverjük a csokis tejszínnel, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi tejszínt és a tejet. A krémet a megszilárdult karamellre öntjük. A formát fóliával lefedjük, majd vízfürdőbe téve először 135-140 fokon 30 percig sütjük, majd a hőfokot 160 fokra növelve kocsonyásra sütjük a flan-t. Tálalás előtt hűtőben hűtjük.

Mentás csupacsoki tart a Cake Shoptól

Bár a recept maga nem használ kávét, mégis ide tartozik a kávés desszertek közé, a mentás csoki tarthoz ugyanis a Nespresso Variations Chocolate Mint kapszulájának ízvilága szolgáltatta az inspirációt. Ezt a mentolos csodát még én sem kóstoltam, de az Apple Crumble és a Hazelnut Dessert nevű kapszulákat és a kifejezetten hozzájuk megálmodott sütiket még novemberben kipróbáltuk a barátnőimmel, és akkor írtam is róluk. Nem árulok el nagy titkot, zseniálisan finom volt mindkettő, ezért így ismeretlenül is bátran merem ajánlani ezt a csokis-mentás receptet!

  • 200 g tojásfehérje
  • 120 g tojássárgája
  • 150 g xilit
  • 200 g olaj
  • 205 g mandulaliszt
  • 25 g kakaópor
  • 10 g sütőpor
  • 100 g étcsoki
  • 100 g tejszín
  • 200 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 300 g tejszín
  • menta kivonat
  • kevés zöld ételfesték

Előmelegítjük a sütőt 165°C-ra. A tojásfehérjét habbá verjük, a sárgáját kihabosítjuk a xilittel, majd hozzákeverjük az olajat. A mandulalisztet, a kakaóport és a sütőport elkeverjük, majd ezt a keveréket a tojássárgájás keverékhez adjuk, végül a fehérjehabbal fellazítjuk. A tart formákat kiolajozzuk, majd beletöltjük a masszát és kb. 25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, elkészültek-e már.

Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd egy habverő segítségével hozzákeverjük a tejszínt, amíg homogén csokimázat kapunk. A mascarponét a porcukorral habbá verjük, majd hozzáöntjük a tejszínt és addig verjük míg kemény habot nem kapunk. Kevés zöld ételfestékkel színezzük és mentakivonattal ízesítjük. A tartformákból kiszedjük a piskótákat, kivájjuk a közepét, majd beletöltjük a csokit. A habot habzsák segítségével a tetejére nyomjuk. Csoki szórással és mentalevéllel díszítjük.

Hófehér kávétorta a Life.hu-ról

  • 2 bögre liszt
  • 2 bögre kristálycukor
  • háromnegyed bögrényi kakaópor
  • szódabikarbóna
  • sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 2 tojás
  • vaníliaaroma
  • 1 espresso
  • 1 bögre kefir
  • kókuszreszelék
  • fél tábla csoki

Nagyon látványos desszert, és meglepően könnyű elkészíteni. Két tálra lesz szükségünk. Az egyikben összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és egy csipet sót. Egy másik tálba jöhetnek a nedves hozzávalók, az olaj, a két tojás, egy teáskanálnyi vanília aroma, az espresso és kefir. Miután alaposan elkevertük ezt is, hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, addig keverjük, amíg csomómentes masszát kapunk. Sütőpapírral kibélelünk egy kapcsos tortaformát és elsimítjuk benne a tésztát, negyven percig közepes fokozaton sütjük, kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni. Félbevágjuk, töltelékként használhatjuk a torta bevonásához is használt vajas cukormázat vagy Nutellát. Az elkészült tortát megszórjuk kókusszal. Akinek van hozzá türelme, díszítheti saját maga által készített csoki formákkal is: olvasztott csokoládéból habzsák segítségével sütőpapíron különböző formákat rajzolunk, lehűtjük és már fel is díszíthetjük vele a tortát!

Én eredetileg tiramisut terveztem készíteni, de most, hogy elmerültem az izgalmasabbnál izgalmasabb receptek között, elgondolkoztam. Lehet, hogy megpróbálkozom a csokis-kávés flannal és persze feltétlenül beszámolok róla, hogy sikerült! :)

 

0 Tovább

Nem nyert a kávés kolbász

Tíz különleges versenymunka küzdött a zsűri és a közönség kegyeiért a Nespresso receptversenyén, köztük olyan különlegességek, mint a kávés kolbász, a kávés hamburger, az espresso-s kacsa vagy a kávékaviár. A verseny véget ért és kiderült, a kreációk közül melyik nyerte el a szakmai zsűri és a közönség díját.

Azt már a verseny alatt lehetett sejteni, ki lesz a közönség kedvence, hiszen a márka Facebook oldalán nyilvánosan lehetett szavazni. A több mint 3500 szavazat közül több mint ezret gyűjtött be az Ahogy eszik úgy puffad blog kreációja, a Rosabaya gyümölcskenyér, ezzel kiérdemelte a közönség díjat. A sütemény egy kávékapszuláról kapta a nevét, ami nem meglepő, elvégre a kihívás lényege az volt, hogy a versenyzőknek meghatározott fűszereket és alapanyagokat kellett Nespresso kávéőrleményekkel kombinálniuk.

 

Gyümölcskenyér egy kis csavarral ;)

A Nespresso zsűrije Bodrogi Eszter, a Fűszer és lélek bloggerével kiegészülve a Rakottkert blog csokoládés mousse-át ítélte a legjobbnak, mert ebben a receptben a kávé, a kakaó és a szerecsendió markáns ízvilága találkozik a narancs gyümölcsös könnyedségével, ráadásul a különböző textúrák kombinációja is egyedülálló ízélményt nyújt. A recept ugyan egy kicsit bonyolultnak tűnik, nem tudom, ki merem-e próbálni, de így ránézésre is finomnak tűnik :)

 

A kreáció pontos neve csokoládé mousse kávés kalácsmorzsával, narancsos tuile-lel és szerecsendióvirágos krémmel – jól hangzik, nem?

A kihívás célja az volt, hogy megmutassa, hogyan lehet a különböző ízvilágú kávékat különleges vagy hétköznapi alapanyagokkal kombinálni és megteremteni közöttük a harmóniát. A versenyzők három különböző aromaprofillal rendelkező kávé közül választhattak, amelyeket olyan különleges és hétköznapi alapanyagokkal párosíthattak, mint például a szegfűszeg, a kardamom, a citrombors, a narancsvirágvíz, a kakaópor vagy a narancs.

0 Tovább

Minden desszertnek van egy kávépárja

Ahogy az ételekhez a borokat, úgy párosíthatjuk a desszertekhez a különböző típusú, aromájú kávékat. Minden kávénak megvan a maga aromája, saját, egyedi ízvilága, amellyel kiemelhetjük a sütemények ízét, hangsúlyozhatjuk az összecsengő ízharmóniákat és még kellemesebbé tehetjük a sütizés és kávézás élményét.

Gyümölcsös álmok

Citromtorta, gyümölcskosárka, savanykás, túróval vagy joghurttal készülő, könnyed desszertek mellé választhatunk könnyű, citrusos ízvilágú kávét, például keleti-afrikai vagy dél-amerikai arabicát, mint amilyen a brazil Cerrado, vagy egy lágy, telt ízű kolumbiai arabicát, amely a bogyósgyümölcsök és a vörösbor ízére emlékeztető jegyeket hordoz magán és testességével lágyan emeli ki a gyümölcsök savanykás ízét.

Csokoládés csodák

A csoki torta, Sacher-torta, csokoládék és bonbonok, vagy éppen a Somlói galuska párja lehet egy lágy, gabonás vagy mézes ízvilágú kávé. A piros vagy sárga Bourbon kávé lágy, kiegyensúlyozott íze tökéletesen harmonizál a csokoládés édességekkel, míg néhány brazil és kolumbiai kávé maga is a kekszek édes ízére emlékeztető aromákkal bír, amik szintén nagyon jól párosíthatók a csokoládéval –Gombóc Artúr szerintem ezt a variációt választaná, de persze van, akinek ez a kombináció már sok lenne a jóból ;)

Könnyed krémes kényeztetés

A krémes sütemények lágy ízét egy intenzívebb pörkölésű, karakteresebb ízvilágú kávéval hangsúlyozhatjuk. A sötétre pörkölt közép- és dél-amerikai arabicákból erőteljes, kellemesen kesernyés ízű kávé készül, amely a lágy krémek kiváló ellenpontja lehet. Választhatunk arabica-robusta keveréket is, amellyel még egy kicsit megbolondíthatjuk az összhatást. 

Különleges kombinációk

Ha a chilis csokoládé, levendulás macaron, rózsavízzel készült marcipán vagy bármilyen szokatlan ízkombinációjú desszert mellé egy lágy ízű, közepesen pörkölt arabicát választunk, nem tévedhetünk. De megvan bennünk a bátorság és szeretnénk tovább kísérletezni az ízékkel, választhatunk egy fűszeres aromájú indiai arabica-robusta keveréket, amely az intenzív pörkölésnek köszönhetően felidézi a szegfűszeg, a bors és a szerecsendió aromáit. 

A szabály az, hogy nincs szabály

Merjünk kísérletezni! Persze ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk a kávé aromáit egy kis türelemre és persze sok gyakorlásra van szükség – de hát imádjuk a kávét, úgyhogy ez nem lehet gond! :) A kávékóstolás külön tudomány, de ha egy kicsit odafigyelünk arra, mit iszunk, könnyen megtanuljuk megkülönböztetni a gyümölcsök, fás, gabonás és más ízjegyeket. Utána pedig kezdődhet a játék, mi mivel illik össze.

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)