A karácsonyi hangulat elengedhetetlen „kellékei” közé tartozik a csillogó-villogó, karácsonyi díszbe öltözött belváros, üzletek és lakásunk. Van azonban egy másik fontos dolog, amely nélkül bizony nem advent az advent. Ha azt mondom, Vörösmarty tér, máris beugrik a megfejtés, ugye? Bizony, a forralt bor összetéveszthetetlen illatfelhőjéről van szó. A jó kis vörösbor alapot a jellegzetes fűszerek teszik híressé és kikerülhetetlenné. Nos, így van ez a karácsonyi kávéköltemények esetében is. A forró eszpresszó energiabombákat előszeretettel hajtjuk le a hideg, téli napokon, de ha megbolondítjuk őket egy kis fahéjjal, kardamommal vagy szegfűszeggel, igazi karácsonyi kávékölteményeket kapunk!

1. Karácsonyi fűszerezésű Mocha

Közületek is biztosan sokan rendelkeznek kapszulás kávégéppel, amelyek nagy előnye, hogy használatuk gyors és egyszerű, a kávé pedig nagyon finom. A Nespresso egy igazán frappáns és elegáns ünnepi koktélt ajánl, melynek elkészítéséhez egyáltalán nem bonyolult, ám a végeredmény annál különlegesebb.

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

Nespresso.com

Indítsunk a kávéalap elkészítésével, főzzünk le 40 ml-nyi eszpresszót (pl. Fortissio Lungo Grand Cru kapszula, de természetesen más eszpresszó alapok is megteszik). Öntsünk 100 ml tejet egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy kis csipetnyi kardamomot (vigyázat, nagyon intenzív az íze!), szegfűszeget (kb. fél grammnyit), chilliport (kb. fél grammnyit) és csokoládéport. Az egészet melegítsük fel. Egy pohár alját hintsük be ízlés szerinti mennyiségű csoki reszeléket, majd öntsük rá eszpresszót és a fűszeres tejet. Desszert jellege miatt tejszínhabbal koronázhatjuk, majd Chantillyvel (ízesített tejszínhabbal) és szerecsendióval díszíthetjük. Higgyétek el, megéri rászánni az elkészítéséhez szükséges 5 percet!

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

2. Fahéjas-narancsos-vaníliás karácsonyi kávé

A szegfűszeg mellett számomra leginkább a narancs és a fahéj illata varázsol karácsonyi hangulatot a lakásba. Ezt az amerikai típusú, filteres kávéreceptet nemrég fedeztem fel, de hamar nagy kedvencemmé vált. Elkészítése egyszerű és mindössze 5 percet vesz igénybe. Keverjünk össze egyharmad kávéscsészényi kávéőrleményt, másfél teáskanálnyi narancshéjat, fél teáskanálnyi vaníliakivonatot vagy aromát és ugyancsak fél teáskanálnyi fahéjat. Ezt követően, ki-ki saját ízlése és kávéfőzője szerint, lefőzzük a kávét. Én filteres kávéként szoktam fogyasztani, azonban kotyogóssal vagy más kávéfőzővel is beválik a recept. Az ízesített őrleményből körülbelül nyolc csészényi adag lesz, a csészénket díszíthetjük narancshéjjal vagy fahéjjal. Az íze pont olyan lesz, mint az illata: isteni! Egy ízléses csomagolással pedig a naranccsal, fahéjjal, vaníliával ízesített kávéőrleményt akár karácsonyi ajándékként is felhasználhatjuk.

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

Kulinárisvilág.com

3. Rumos-mézes kávékoktél

Végezetül az alkoholos kávékoktélok szerelmeseinek kedveskednék egy igazi karácsonyi kávékölteménnyel, amelynek különlegessége, hogy hidegen kell fogyasztani. A recept könnyű és gyors, csak a hozzávalók lehűtése igényel némi időt, ám mondanom sem kell: megéri kivárni! Mielőtt nekilátnánk, készítsünk elő négy nagyobb poharat, tegyük őket a hűtőbe. A hozzávalókat, 5 dl előre lefőzött, erős, lehűtött kávét, 1 dl tejszínt, 3 evőkanál mézet, 5 cl rumot helyezzük egy turmixgépbe és keverjük körülbelül 2 percig. Töltsük ki a lehűtött poharakba, majd újabb 1 dl-nyi tejszínből készítsünk kemény habot, majd kanalazzuk a kávé tetejére. Díszítésként szórjuk meg csokiforgáccsal, mandulával és dióbéllel.

Karácsonyi kávéból sosem elég! Válogass tovább receptjeink között!:

Ünnepi hangulatú kávék

Fűszeres, téli kávéköltemények

Kávé megfűszerezve, a hideg napokra