Három kedvenc karácsonyi kávéköltemény

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen „kellékei” közé tartozik a csillogó-villogó, karácsonyi díszbe öltözött belváros, üzletek és lakásunk. Van azonban egy másik fontos dolog, amely nélkül bizony nem advent az advent. Ha azt mondom, Vörösmarty tér, máris beugrik a megfejtés, ugye? Bizony, a forralt bor összetéveszthetetlen illatfelhőjéről van szó. A jó kis vörösbor alapot a jellegzetes fűszerek teszik híressé és kikerülhetetlenné. Nos, így van ez a karácsonyi kávéköltemények esetében is. A forró eszpresszó energiabombákat előszeretettel hajtjuk le a hideg, téli napokon, de ha megbolondítjuk őket egy kis fahéjjal, kardamommal vagy szegfűszeggel, igazi karácsonyi kávékölteményeket kapunk!

1. Karácsonyi fűszerezésű Mocha

Közületek is biztosan sokan rendelkeznek kapszulás kávégéppel, amelyek nagy előnye, hogy használatuk gyors és egyszerű, a kávé pedig nagyon finom. A Nespresso egy igazán frappáns és elegáns ünnepi koktélt ajánl, melynek elkészítéséhez egyáltalán nem bonyolult, ám a végeredmény annál különlegesebb.

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

Nespresso.com

Indítsunk a kávéalap elkészítésével, főzzünk le 40 ml-nyi eszpresszót (pl. Fortissio Lungo Grand Cru kapszula, de természetesen más eszpresszó alapok is megteszik). Öntsünk 100 ml tejet egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy kis csipetnyi kardamomot (vigyázat, nagyon intenzív az íze!), szegfűszeget (kb. fél grammnyit), chilliport (kb. fél grammnyit) és csokoládéport. Az egészet melegítsük fel. Egy pohár alját hintsük be ízlés szerinti mennyiségű csoki reszeléket, majd öntsük rá eszpresszót és a fűszeres tejet. Desszert jellege miatt tejszínhabbal koronázhatjuk, majd Chantillyvel (ízesített tejszínhabbal) és szerecsendióval díszíthetjük. Higgyétek el, megéri rászánni az elkészítéséhez szükséges 5 percet!

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

2. Fahéjas-narancsos-vaníliás karácsonyi kávé

A szegfűszeg mellett számomra leginkább a narancs és a fahéj illata varázsol karácsonyi hangulatot a lakásba. Ezt az amerikai típusú, filteres kávéreceptet nemrég fedeztem fel, de hamar nagy kedvencemmé vált. Elkészítése egyszerű és mindössze 5 percet vesz igénybe. Keverjünk össze egyharmad kávéscsészényi kávéőrleményt, másfél teáskanálnyi narancshéjat, fél teáskanálnyi vaníliakivonatot vagy aromát és ugyancsak fél teáskanálnyi fahéjat. Ezt követően, ki-ki saját ízlése és kávéfőzője szerint, lefőzzük a kávét. Én filteres kávéként szoktam fogyasztani, azonban kotyogóssal vagy más kávéfőzővel is beválik a recept. Az ízesített őrleményből körülbelül nyolc csészényi adag lesz, a csészénket díszíthetjük narancshéjjal vagy fahéjjal. Az íze pont olyan lesz, mint az illata: isteni! Egy ízléses csomagolással pedig a naranccsal, fahéjjal, vaníliával ízesített kávéőrleményt akár karácsonyi ajándékként is felhasználhatjuk.

karácsony karácsonyi kávé recept rum méz fahéj narancs vanília fűszeres kávé

Kulinárisvilág.com

3. Rumos-mézes kávékoktél

Végezetül az alkoholos kávékoktélok szerelmeseinek kedveskednék egy igazi karácsonyi kávékölteménnyel, amelynek különlegessége, hogy hidegen kell fogyasztani. A recept könnyű és gyors, csak a hozzávalók lehűtése igényel némi időt, ám mondanom sem kell: megéri kivárni! Mielőtt nekilátnánk, készítsünk elő négy nagyobb poharat, tegyük őket a hűtőbe. A hozzávalókat, 5 dl előre lefőzött, erős, lehűtött kávét, 1 dl tejszínt, 3 evőkanál mézet, 5 cl rumot helyezzük egy turmixgépbe és keverjük körülbelül 2 percig. Töltsük ki a lehűtött poharakba, majd újabb 1 dl-nyi tejszínből készítsünk kemény habot, majd kanalazzuk a kávé tetejére. Díszítésként szórjuk meg csokiforgáccsal, mandulával és dióbéllel.

Karácsonyi kávéból sosem elég! Válogass tovább receptjeink között!:

Ünnepi hangulatú kávék

Fűszeres, téli kávéköltemények

Kávé megfűszerezve, a hideg napokra

0 Tovább

Kávé megfűszerezve, a hideg napokra

Nyakunkon a tél, ilyenkor gondolom, nemcsak nekem nincs kedvem kimozdulni a kedvenc olvasnivaló, a kanapé, a paplan és a párnák szigetéből. Még jó, hogy vannak olyan „segédeszközök”, amelyek finom löketet adhatnak az energia- és motivációszintemnek, hogy mégiscsak hajlandó legyek átvészelni a telet és kitenni a lábamat otthonról. Ha másért nem, a friss kávé, illetve hozzávalóinak beszerzése érdekében.

A tél legkellemesebb velejárói a meleg italok. Természetesen elsősorban a kávéra gondolok, és már lelki szemeim, illetve orrom el is képzelnek egy csésze finom, gőzölgő innivalót. És hozzá izgalmas, téli fűszereket; fahéjat, gyömbért, narancshéjat, vaníliát, szerecsendiót, szegfűszeget, és a többit. Úgy döntöttem, összegyűjtök pár kávéreceptet, amellyel a zimankó végéig visszahúzódva átvészelhetjük a hideg, borongós napokat.

Kezdek is egy ütős kombinációval, a hatfűszeres kávéval! Kell hozzá őrölt fahéj, őrölt fekete bors, őrölt vagy reszelt gyömbér, frissen őrölt szerecsendió, frissen őrölt zöld kardamom magok és egy kis szegfűszeg – mindezekből egy-egy csipet, ízlés szerint a kedvencből icipicit több jöhet. A kávéalap valamilyen semleges, könnyed fajta legyen. Én mondjuk egy csésze kevésbé karakteres ízű, de jó minőségű kávéba keverem a hat fűszert és egy kis barna cukorral fokozom az ízeket, hogy kimaxoljam a hatást és az élményt is.

Tudok olyan változatot is, amelyben nem maga a fűszerkeverék dominál, hanem a kávé erősít rá a felpörgetésre. Egy sötét pörkölésű ristretto például biztosan ínycsiklandóan fogja kidomborítani a hozzáadott cukrozatlan kakaópor, a fahéj, a szerecsendió, a Cayenne bors és a plusz tejszín ízharmóniáját, én azért egy jó adag édesítőt is hozzáadnék. Még a téli álmot alvó érzékszervek is felébrednek tőle.

A csípős hideg ellen a csípős kávék több fajtája is tud segíteni. Napkezdésnek is ideális egy kis zúzott pirospaprikával megszórt, borssal bolondított és fahéjjal, illetve mézzel szelídített verzió. Mindez mondjuk egy fűszeresebb ízvilágú kávéba keverve, a lényeg azonban a hozzáöntött kókusztejen van! Jó kis bemelegítés ez a kemény téli napra!

Bár már jócskán elmúlt a Halloween időszaka, azért van, amit érdemes átemelni belőle a téli hónapokra. A sütőtökös kávét a legborongósabb decemberben is imádom, egy kis sütőtökpürét használok hozzá (a többi megy a levesbe), hozzákeverek egy csipetnyi sütőtök pite fűszert és az egészet Bourbon vaníliarúdból kikapart finomsággal dobom fel. A keveréket mondjuk egy hosszú kávéval öntöm fel, és már fogyaszthatjuk is ezt az izgalmas, melengetős innivalót.

A fázós torok is imádni fogja a csillagánizsos receptet. De ha már úgyis télről van szó, az évszak főszereplőit, a fahéjat és a vaníliát sem hagyom ki az italomból. Ami viszont a leglényegesebb, hogy csillagánizst használok, és a téli mixhez mandulatejet adok hozzá. Hogy kihozzam a fűszerekből a lehető legtöbbet, egy enyhén gyümölcsös kávét használok melléjük. Betegségűzőként is beválik!

Bármelyik receptet, vagy netalántán a fentieket továbbgondolva egy új megoldás mellett döntök is, a feladat adott: kimászni a takaró alól, és beszerezni a kávéínyencséghez valókat, majd elkészíteni a szürcsölnivalót. Utána lehet is visszakúszni a kuckóba és élvezni a finomságot. Vagy összeszedni magamat, és nekigyürkőzni az előttem álló napnak, napszaknak. A fenti kávékkal meglepően könnyedén fog menni.

0 Tovább

Fűszeres, téli kávéköltemények

Ahogy jön a hideg idő egyre inkább vágyunk a meleg, fűszeres ízekre. Amikor valami fahéjas, kardamomos, szegfűszeges illatot érzek, gyakran jut az az eszembe, hogy „ennek olyan karácsony illata van”, a receptek, amiket most fogok bemutatni, pontosan ilyenek. Tartogathatjuk őket az ünnepekre is, de egy finom fűszeres kávé nem csak karácsonykor esik jól, kellemesen átmelegít a hétköznapi, hűvös estéken is, úgyhogy bátran ajánlom őket minden alkalomra! :)

Mézeskalács Viennoise, egy kis novemberi karácsonyidézéshez!

Hozzávalók:

  • espresso
  • tejszín vagy tejszínhab
  • mézeskalács szirup
  • a díszítéshez: méz, dióbél

Készítsük el a tejszínhabot, majd ízesítsük a mézeskalácssziruppal. A karácsonyi vásárok hangulatát idéző kávé természetesen akkor a legfinomabb, ha mi magunk készítjük hozzá a tejszínhabot habszifonban vagy robotgépben. Az espresso készítésekor tegyünk a csésze aljára egy kevés mézet és arra főzzük a kávét, majd koronázzuk meg a behűtött tejszínhabbal, végül mézzel és dióval díszíthetjük. Ez a különleges, de nagyon egyszerű kávékreáció süteményekhez is kiváló.

Karácsonyi fűszeres kávé

Hozzávalók:

  • espresso
  • hideg tejszínhab
  • ízlés szerint őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió, cukor
  • kevés brandy

Készítsük el a tejszínhabot és ízesítsük kevés cukorral és brandyvel. A fűszereket keverjük össze a kávéőrleménnyel és így készítsük el az espresso-t, végül bolondítsuk meg a tejszínhabbal. A fűszerek kellemes íze gyorsan átmelegít, ezért ez a recept kiváló hűvös, téli estékre.

A fűszeres kávéreceptekhez érdemes markánsabb ízvilágú espresso-t választani, hogy a fűszerek intenzív íze mellett a kávé is érvényesülni tudjon.

Tudtad? A kávéhoz hasonlóan a fűszerek nem csak finomak, jótékony hatásuk is van!

Ahogy a fenti receptek is mutatják, a kávé remekül kombinálható fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel, ráadásul ezeknek a fűszereknek pozitív élettani hatásaik is vannak. A fahéj étvágyjavító hatása mellett pozitívan hat a szív- és érrendeszerre valamint a vércukorszintre is, a kardamom serkenti a szívizmok működését és köhögéscsillapító hatással is bír, míg a szegfűszeg fertőtlenítésre, fájdalomcsillapításra is jó, ezért számos köptető és görcsoldó krém alapanyaga. A kávé élénkítő hatása mellett segít a koncentrációban, bizonyos sportok esetén fokozza a teljesítményt, vízhajtó hatása számos fogyókúra kiegészítője (bár ezek a receptek nem az alacsony kalóriatartalmukról híresek;), és nem szabad megfeledkezni a kávé antioxidáns hatásáról sem. Fontos ugyanakkor, hogy ne fogyasszunk túlzott mennyiségű kávét, általában azt ajánlják, hogy 2-3 csésze legyen a napi maximum. Végeredményben elmondhatjuk, érdemes a fűszeres kávékkal kísérletezni, hiszen nem csak finomak, de akár egészségünkre is pozitív hatással lehetnek.

0 Tovább

Ünnepi hangulatú kávék

Ha valamikor bátran lehet kísérletezni az ízesített kávékkal, akkor a téli szezonban, hiszen ilyenkor bármilyen finom meleg ital jól esik, és a fűszerek is jobban érvényesülnek. És ami a legjobb, még a konyhában kevésbé gyakorlottak is meglephetik vendégeiket egy-egy finoman fűszerezett kávéval, csak a megfelelő minőségű alapanyagokat kell hozzá beszerezni. Karácsony alkalmából kipróbáltam otthon pár ötletet, ezeket ti is bátran elkészíthetitek az ünnepek alatt.

Mindegyik receptem alapja a hagyományos espresso (akár kávékapszulás, akár más gépi), mert a hígabb filteres kávékat nehezebb ízesíteni, esetleg rétegezni. 

Chilis csokis kávé 

Ez az egyik aktuális kedvencem. Egy kevés tejszínen olvasztok étcsokit, ebbe a masszába teszek egy pici őrölt chilit. Nem kell megvárni, amíg megdermed a csoki, de egy picit várjatok a kóstolás előtt, hogy ne legyen csalóka a chili erőssége. A folyékony csokit egy bögrébe öntöm, erre rétegezem a habosított tejet és kávét, és szórom rá fahéjat. Az édesszájúak, mint én is, tehetnek tejszínhabot a tetejére, hogy a kakaózás hangulatát idézzék.

Gyömbér és kardamom

Van még két fűszer, amit nagyon szeretek, ez a kardamom és a gyömbér. Ízvilágában hasonló, kellemesen melegítő fűszer mindkettő, mely nem nyomja el az alapízeket, ezért Indiában is ezekkel ízesítik a szószokat, Közel-Keleten pedig a kávékat, teákat. Habosítás előtt a tejet szoktam feldobni frissen reszelt gyömbérrel: leforrázom és hagyom állni pár percet, majd a reszeléket szórom az italba. A kávét, a tejet és a téli fűszereket (szegfűszeg, fahéj) össze is lehet főzni, majd átszűrni, arra viszont figyeljetek, hogy az őrölt kardamomból egy bögrényi adaghoz általában elég egy késhegynyi.

Mandulás kávé

Ha éppen gesztenyepürét készítetek, tegyetek félre belőle egy kanálnyit a kávéhoz. A tejhez vagy tejszínhez öntsetek egy kevés mandulaszirupot, ebből készítsetek tejhabot vagy tejszínhabot, ezt kanalazhatjátok a gesztenyepürés kávéra. A tetejére bármilyen fűszert vagy csokit szórhattok, nálam a fahéj volt a kedvenc.

Kávés bonbon

És ha nem tudtok betelni a kávéval: a kevés tejszínnel felolvasztott csokihoz öntsetek friss espressot, ízesítsétek fahéjjal, és hagyjátok a hűtőben állni 4-5 órát. Végül hideg kézzel formázzatok kis golyókat a masszából, és hempergessétek kakaóba. Isteni kávés bonbon a végeredmény, mely ajándéknak is jópofa, ne hagyjátok ki!

Szép, kávés ünnepeket kívánok!

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)