Fussunk vagy aludjunk kávézás után?

A reggeli kávé sokunk számára kihagyhatatlan, mert félembernek érezzük magunkat a megszokott napi koffeinadag nélkül. Jó hír, hogy a kávét nem csak a finom ízéért, de pozitív élettani hatásai miatt is fogyaszthatjuk. A koffein - amely akár 12 órán keresztül is a szervezetünkben maradhat -, befolyásolja például az alvás minőségét, gyorsítja az anyagcserét és serkenti a vérkeringést. E hatások miatt bizonyos tevékenységeket érdemes kávézás utánra vagy épp kávézás előttre időzíteni. Lássuk, hogy melyek ezek!

Edzés előtt és után

A kávé az egyik leghatékonyabb energizáló ital, ezért megerőltető edzések előtt különösen ajánlott a fogyasztása. Ha körülbelül egy órával előtte isszuk, akkor koffeintartalmának köszönhetően javítja a teljesítményt és fokozza a zsírégetést. Az utólag elfogyasztott koffein pedig az izomláz mérséklésében segít. Az egyik hátulütője a dolognak, hogy csak azoknak a teljesítményére van látványos hatással, akik nem rendszeres fogyasztók. Ezért aki szeretné kihasználni ezt a hatást, jobban teszi, ha előtte egy hétre kiiktatja a kávét az étrendjéből.

 

Szundítás előtt

A kellemes délutáni alvás két dolgon múlik: az időzítésen és a bevitt koffeinmennyiségen. A kávé ugyanis segít lebontani az agyban az álmosság érzetéért felelős adenozin hormont, amely éber állapotban halmozódik fel, alvás közben pedig lebomlik. Ez nagyjából 20 percet vesz igénybe, így a kávézás utáni 15-20 perces szundítás hatására az ember sokkal éberebb lesz. Szóval, ha fáradtnak érzed magad, igyál egy csésze a kávét, és dőlj le 15 percre! Utána úgy fogod érezni magad, mintha újjászülettél volna. De nagyon fontos, hogy még véletlenül se szundíts többet 15 percnél!

  

Tanulás közben

A tanulás és a kávézás sokak életében együtt jár, főleg akkor, ha a tanulás éjszakázással is párosul. Ennek ellenére a koffein memóriaserkentő hatására csak a közelmúltban derült fény: nem élénkítő hatása miatt leszünk hatékonyabbak, hanem a koffeinnek köszönhetően az emlékképek jóval tartósabban rögzülnek. Korábbi kísérletekből ez valószínűleg azért nem derült ki, mert a tanulás előtt itattak kávét a résztvevőkkel, a koffeinadagnak pedig akkor kell érkeznie, amikor az agy éppen el van foglalva az új információk elraktározásával.

 Persze a kávé sem csodaszer, és a túlzott mennyiség nem feltétlenül tesz jót, ráadásul, ha hozzászokik a szervezetünk, akkor egyre többre lesz szükségünk, hogy ugyanazt a hatást érjük el. Szóval inkább csak néha-néha, vészhelyzetekben érdemes koffeinnel segíteni a hatékony sportolást, a pihentető délutáni alvást vagy a könnyebb tanulást. Ha ezeket a mindennapokban inkább egészséges életmóddal és elég alvással érjük el, akkor a kávé továbbra is élvezeti cikként lehet jelen az életünkben.

0 Tovább

Kávéval még a futás is könnyebb

A koffein jótékony hatásairól általában az jut eszünkbe, hogy segít koncentrálni munka vagy tanulás közben, felébredni vagy épp ébren maradni, de arra ritkábban gondolunk, hogy sportolás közben a koffein – mértékkel fogyasztva -, épp úgy pozitívan hat a szervezetünkre. Ezeket az előnyöket pedig nem csak profi sportolóknak érdemes kihasználniuk.

 

A kávé és a sport remekül összeillik

Számos kutatás foglalkozik a koffein hatásaival, rengeteg készült arról is, hogy a sportteljesítményre milyen hatással van a fogyasztása. Jó hírem van: a tudósok azt találták, hogy éppen azon sportok esetében érhetők tetten a leginkább a kávé pozitív élettani hatásai, amelyeket az átlagember is szívesen űz, például a futás, kerékpározás vagy a foci.

 

Eliza Southwood biciklis coffee art képeit itt nézheted meg

A kutatások azt igazolták, hogy az olyan sportoknál, amelyekhez hosszú távon van szükség erőkifejtésre, a koffein csökkenti a fáradtságot, vagyis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig sportoljunk, mielőtt elfáradnánk. Ugyanakkor a rövid idő alatt nagy erőkifejtést igénylő sportágaknál nem találtak különbséget a koffeint fogyasztó és nem fogyasztó sportolók teljesítménye között. Ide sorolták az úszókat és a sprintereket például.

Hogyan is működik? Az izmoknak glikogénre (mondjuk, hogy cukor) vagy zsírra van szüksége a működéshez. Az izmok először a glikogént hasznosítják és csak később térnek át a zsírra. A koffein akár 50 százalékkal is növeli a zsírfelhasználást, már a kezdeti periódusban is. Ez fogyókúrás szempontból is jól hangzik, ráadásul a glikogén tartaléknak köszönhetően nem is fáradunk el olyan hamar. Ezért érezzük úgy, hogy több energiánk van egy csésze kávé után.

 

A koffein a központi idegrendszerünkre is hat: segítségével jobban tudunk koncentrálni, gyorsabb lesz a gondolkodásunk és rövidebb a reakcióidőnk. Csapatsportoknál ez különösen hasznos lehet. Ezt a hatást a kávé körülbelül 1-3 órán keresztül fejti ki.

A koffein sportolók számára is hasznos lehet, de a kutatási eredmények némi reményt adnak azoknak is, akik szeretnének elkezdeni sportolni, de kudarcként élik meg, ha hamar elfáradnak, a kávé ezen egy picit segíthet. Persze egy csésze kávétól senki sem lesz Usaine Bolt, és a mértékletes és minőségi kávéfogyasztást most sem győzöm eléggé hangsúlyozni, de a kezdeti lendületet megadhatja. Lényeg a lényeg, az egészség és a kávé akkor is összeillik, ha sportról van szó.

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)