Sokszor a legjobb program, amire hideg téli napon gondolni tudok, egy kávézóba beülni valamelyik kedves ismerősömmel, és átbeszélni a világ dolgait egy csésze gőzölgő finomság felett. De van, amikor még jobb programnak bizonyul számomra, ha otthon maradhatok és egyedül bevackolhatom magam a zugomba. A csésze gőzölgő finomságra viszont itt is szükségem van, hogy a bekuckózás tényleg jó legyen. Összegyűjtöttem öt olyan módszert, hogyan tudok otthon, könnyedén, jó kávét csinálni.

Talán a legegyszerűbb és legelronthatatlanabb az, ha van otthon kapszulás kávégépünk. Csak egy gombot kell megnyomni, és a konyhai csodaeszköz gondoskodik a kellő mennyiségű vízről, az ideális kávéadagról és arról, hogy gyorsan az italomhoz jussak. Na jó, még egy dolgom van vele: kiválasztani, milyen típusú, ízű kapszulát szeretnék használni. Ezután már csak az ízesítés van hátra, azt – ha nem üresen iszom a kávét és nem egy instant, 3 az 1-ben löttyre vágyom – sehol, sehogy nem tudom elkerülni.

kotyogós Chemex otthon kávékészítés

Yuppiechef.com

Még egy javaslatom van arra az esetre, ha a dizájn is fontos a konyhában, természetesen a kapszulás konyhai kiegészítőn kívül: a Chemex. Tiszta szívvel tudom ajánlani otthonra, ha lusták vagyunk elhagyni a lakást a kávézásért. Ahogy már korábban is írtam, valójában attraktív külseje és ínycsiklandó kávéja mellett még egy óriási előnye van: sikerélményt nyújt, hiszen olyan könnyű a segítségével a kávéfőzés. A filtert a karafszerű edény tetejére helyezzük, miután leöblítettük forró vízzel. Majd közepesen darált kávét szórunk bele, erre felforralt vizet csurgatunk, ezt követően állni (duzzadni) hagyjuk. Ezután töltjük rá a többi forró vizet, és körülbelül négy perc múlva, amikor átcsepegett a víz a szűrőn, kész a friss italunk.

kotyogós Chemex otthon kávékészítés

Chemexcoffeemaker.com

A papírszűrős, filteres változat is nagyon populáris nálunk és külföldön is. Nincs más dolgunk vele, mint a kávétartóba filtert tenni, abba pedig kávéőrleményt, és persze a víztartályba vizet tölteni, majd bekapcsolni. Ha pedig mégsem automata gépet szeretnénk, bízzuk magunkra a filteres kávékészítést.  Persze amennyiben van frissen darált kávénk, papírból készült filterünk, illetve valami, amibe a filtert tesszük és egy csészénk vagy bögrénk, amiből akár azonnal meg is ihatjuk majd a finomságot.

kotyogós Chemex otthon kávékészítés

Ebay.com.au

Tradicionális, és sokak számára a legjobban bevált módszer a kotyogós kávé. Ez esetben is ki kell választanom, milyen kávét innék, emellett el kell találnom az ideális vízhőmérsékletet, épp mielőtt felforr. A felmelegedés sebességére is ügyelnem kell, hogy ne száradjon ki a kávé, sőt, nehogy megégjen és keserűvé váljon. És az sem mindegy, mekkora maga a kotyogós kávéfőző – ha túl kicsi, lassabban fő meg benne a kávé, nem alakul ki a kellő nagyságú nyomás és így kisebb erővel tud a kávén keresztül távozni a víz.

kotyogós Chemex otthon kávékészítés

Amazon.com

Vészhelyzet esetére – mármint ha igazából még az otthonunkon belül is lusták vagy időhiányosak vagyunk rendes kávét csinálni, ajánlom az instant kávét. Egészen tűrhető minőségűt is lehet már kapni belőle. Már korábban is gondolkoztam az instant kávéról, és arra jutottam, hogy ízénél még nagyobb erőssége, hogy bárki meg tudja csinálni, sem tehetség, sem extra hozzávalók nem szükségesek hozzá, csak egy kis víz. Azt már mindenki maga döntse el, hogy az instant kávé, legyen akármilyen jó minőségű, tud-e valódi ízélményt nyújtani.

kotyogós Chemex otthon kávékészítés

Ineedcoffee.com

+1 tanácsom viszont, amolyan kis konklúzióként viszont az, hogy néha igenis érdemes kibújni a csigaházból még a fogcsikorgató hidegben is. Egy friss, finom kávéért legalábbis nagyobb eséllyel éri meg kimozdulni!

 

Olvass tovább a témáról!

Kis szerkezet, nagy mérföldkő: a kotyogós

Mindenki kedvence, a stílusos kávé ötvözője: a Chemex

Ó, az a fenséges espresso!