Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy kávé Bécsben: melange és a békebeli kávéházak

Ha a kávékultúráról és a minőségi kávéfogyasztásról van szó, nehezen tudjuk megkerülni Bécset: hiszen a híres bécsi melange-on túl a kávéházi kultúra kialakulásában is fontos szerepet játszott az osztrák főváros, és a legjobb, hogy a gyönyörű kávéházakat ma is felkereshetjük!

Wiener Melange, ich liebe dich! :)

Ennek megfelelően az eredeti bécsi melange (németül Wiener Melange) bécsi pörkölésű kávéból készül, a jó nevű bécsi kávéház, a Café Sperl meghatározása szerint kávé és gőzölt tej fele-fele arányú keveréke, a tetején tejhabbal. Magyarországon általában a melange egy latte macchiato-ra emlékeztető, mézzel készülő kávét takar, ami finom ugyan, de ez nem az eredeti, bécsi verzió.

Nem kell megijedni a melange-tól, otthon is könnyen elkészíthetjük, mindössze egy tejhabosítóra van szükség hozzá. Elkészítünk egy espresso-t és felhabosítunk kb. fél deciliter tejet, átlátszó, hőálló pohárba hideg tejet töltünk, rákanalazzuk a tejhabot, majd jöhet a forró kávé. Óvatosan öntsük bele, a pohár széléhez közel, így elkülönülnek a rétegek.

Persze ha épp Bécsben járunk, nyugodtan bízzuk rá magunkat a szakértőkre. Vannak kávéházak, amelyek olyan különleges légkörrel bírnak, hogy az ember beléjük tud szeretni – a hagyományos bécsi kávéházak épp ilyenek.

Bécs első kávéháza

A legenda úgy tartja, hogy a bécsiek először 1683-ban, a sikertelen török ostromot követően találkoztak a kávéval, néhány zsák ugyanis a hadizsákmány részét képezte. Az első kávéház két évvel később, 1685-ben nyitotta meg kapuit, egy Diodato nevű örmény férfi alapította, aki állítólag kémként érkezett a bécsi udvarba. Nem véletlen: a kávéházak évszázadokon át szolgáltattak helyszínt a politikai vitákhoz és a háttérben meghúzódó titkos megegyezések megkötéséhez.

A monarchia pompáját idéző kávézók

Ahogy a fenti képen is látszik, a Cafe Sperl hamisítatlan békebeli hangulatot idéz márványasztalaival, kristálycsillárjaival és a bécsi kávéházakban szinte kötelező Thonet székekkel. A kávéház több filmben is szerepet kapott, például a Michael Fassbender, Viggo Mortensen és Keira Knightley főszereplésével készült, Freud és Jung vitáját bemutató Veszélyes vágy című film egyik jelenetében is felbukkan.

Bécs egyik leghíresebb és legdrágább kávézója a Cafe Central a történelmi Ferstel-palotában található. Volt idő, mikor 250 újság járt a Centralba, így szinte folyóirat-olvasóként működött és volt olyan, akinek ide kézbesítették a postáját is – a költő Peter Altenberg olyan sok időt töltött itt, hogy szobra ma is a Centralban látható.

A Cafe Landtmann olyan hírességek kedvenc helye volt, mint Marlene Dietrich vagy a már említett Sigmund Freud, de megfordult itt Hillary Clinton és Paul McCartney is. A berendezés rézdíszítései, a bársonykárpitozás, a kristálycsillárok, a plüssdrapéria és az elegánsan ívelt ablakok igazi békebeli hangulatot árasztanak. A ház specialitása a trüffel-torta, de a barackos-túrós rétes is nagyon finom.

A Café Demel a tortakedvelők zarándokhelye. Állítólag Sisi császárné is innen vitette a palotába a kedvenc édességét, az ibolyafagyit, ami most is megtalálható az étlapon. A patinás üzlet őrzi hagyományait: fekete formaruhát viselő kisasszonyok kínálják kávéval, süteménnyel a vendégeket a tükrökkel, aranyozott elemekkel díszített falak között.

Bécs kávéházai történetiségük és különleges hangulatuk mellett a kávéfogyasztás és a kávékultúra iránt tanúsított tiszteletük miatt is megbecsülést érdemelnek. Amellett, hogy nagy gondot fordítanak a külsőségek megőrzésére, a kávé elkészítésében is követik a hagyományokat, a jó kávé készítésének generációról generációra szálló titkait. Éppen ez az, ami a kávé lelkét adja, a jó kávéhoz tudás és gondos odafigyelés szükséges, az előkészítés minden fázisa során a pörköléstől az elkészítésen át a tálalásig, és persze, ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk a jó kávé élményét, nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a kávékóstolás is művészet!

Tovább olvasnál?

A kávékóstolás titkai

Kis kávéhatározó, avagy mi a különbség a café latte, a latte macchiato és a melange között?

Békebeli budapesti kávéházak

0 Tovább

A koffeinmentes az igazi?

Világszerte milliók fogyasztják a koffeint élénkítő hatásáért. Ne feledjük, a kávé mellett a tea, az energiaitalok és számos üdítőital is jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz. A tudomány ma már tényként kezeli, hogy a koffein fokozza a fizikai teljesítményt, segít a testi erőkifejtésben, ezért különböző sportokhoz, például futáshoz is ajánlható, továbbá segít a koncentrációban. 

Nem csak placebo!

University of London kutatói arra jutottak, hogy a placebo hatásnak is köszönhetjük a kávézás utáni felfrissülést. A kutatásban résztvevőknek azt mondták, hogy a koffein hatását vizsgálják a kedélyállapotra és az agy teljesítőképességére. Négy csoportra osztották őket, két csoport koffeines, két csoport koffeinmentes kávét kapott, viszont egy-egy csoportnak ennek az ellenkezőjét mondták, vagyis ők úgy tudták, hogy koffeines kávét isznak, valójában viszont koffeinmentest kaptak és fordítva. 

Be tudjuk csapni a szervezetünket: akár egy koffeinmentes kávé után is frissebbnek érezhetjük magunkat

A kutatók azt találták, hogy nem csak a koffein, hanem az a tudat is, hogy koffeint fogyasztottak, pozitív hatással volt a résztvevők koncentrációs képességére. Vagyis azok is jobban teljesítettek a kávézás után végzett teszteken, akik csak azt hitték, hogy koffeint fogyasztottak, pedig valójában mentes kávét kaptak! :)

A koffeinmentes is „igazi kávé”

Aki szeretné csökkenteni a koffeinbevitelét, de ragaszkodik a megszokott napi kávéadagjához, annak tökéletes megoldás a koffeinmentes kávé. Sokan gondolják, hogy a koffeinmentes kávé „mű” vagy hogy csak instant formában létezik, ez azonban tévhit! A koffeinmentes kávé épp olyan jó minőségű és zamatos, mint a koffeines.

Hogyan készül?

A koffeinmentesítés során még a pörkölés előtt kivonják a koffeint a kávészemekből úgy, hogy közben a minőség és az élvezeti érték nem csökken, vagyis az illatért és ízért felelős kémiai komponensek sértetlenek maradnak.

A svájci Coffex cég a ’80-as években fejlesztette ki a Swiss Water eljárást, amelynek során víz segítségével oldják ki a koffeint a kávészemekből. A módszer teljesen környezetbarát, és a kávé sem érintkezik vegyi anyagokkal. Új változata még jobb eredményt biztosít: a kávét olyan vízzel árasztják el, amelynek oldott anyag tartalma megegyezik a zöldkávé oldott anyag tartalmával, koffeint azonban nem tartalmaz. Ez biztosítja, hogy a kávészemekből kizárólag a koffein tudjon kioldódni, az értékes aromák pedig bent maradjanak.

A legmodernebb eljárás során szén-dioxiddal távolítják el a koffeint a kávéból, ez azonban a legköltségesebb módszer is, mivel speciális körülményeket kell hozzá biztosítani (a szén-dioxidnak ugyanis folyékony  és gáz halmazállapot között kell lennie ahhoz, hogy ki tudja oldani a koffeint a kávészemekből). 

Nem is létezik koffeinmentes kávé?

Legalábbis olyan, ami minimális koffeinmaradványt sem tartalmaz, nincs. Egy átlagos csésze kávé 60-140 mg koffeint tartalmazhat, ezzel szemben a koffeinmentesben nagyjából 2-4 mg van (ez elhanyagolható mennyiség), és megfelel az európai szabványnak, ahol a 0,1% alatti koffeintartalmat tekintik „koffeinmentesnek”.

Koffeinmentesből is minőséget!

Mint minden kávé esetében, a minőség itt is kiemelten fontos szempont. Szerencsére a koffeinmentesítés megoldható úgy, hogy közben az íz- és illatélmény változatlan marad, és közben persze a kávé további, nem koffeinhez kötődő, pozitív élettani hatását  is megőrzi. 

Érdemes otthon vagy akár az irodában is inkább a koffeinmentest választani, ha úgy gondoljuk, hogy már elég koffeint fogyasztottunk aznap (az ajánlott mennyiség napi 2-3 csésze, amely 130-300 mg koffeinnek felel meg) de mégis a kávézás rituáléra vágyunk. Számtalan lehetőség közül választhatunk, akár szemes, akár őrölt vagy kapszulás kávét szeretnénk. A legjobb pedig, hogy koffeinmentesből akár lefekvés előtt is nyugodtan ihatunk egy csészével, nem fog zavarni az alvásban.

2 Tovább

A világ 10 legdrágább kávéja

Tisztázzuk már a legelején: nem a Kopi Luwak, vagy cibetkávé az első a listán, de még csak nem is a második. A világon több mint 70 országban termesztenek kávét, számos fajta létezik és a feldolgozási eljárástól is nagyban függ, hogy milyen kávét kapunk eredményül. A minőség és hogy mennyire különleges, vagyis mekkora tételben lehetséges előállítani az adott kávét, az árat is meghatározza. Összegyűjtöttem a világ legexkluzívabb kávéit: a „legolcsóbb” kilója 17 ezer forint, a legdrágábból egy csészére való kerül ugyanennyibe.

10. Mi Esperanza, Honduras (kb. 17 ezer forint / kg)

A hondurasi kávé egyre keresettebb a világpiacon, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Mi Esperanza kávéfarm sikere. Az itt termelt kávé rendkívül keresett volt idén, az alig több, mint fél tonna termést kilónként körülbelül 70 dolláros áron értékesítették, ami nagyjából 17 ezer forintnak felel meg, ezzel éppen csak felkerült a tízes listára.

 

Kávépalánták a hondurasi Mi Esperanza farmon

A Mi Esperanza farmot (magyarul az Én Reménységem) egy 70 éves hölgy, Lucinda Vasquez Romero vezeti a férjével és a lányával közösen. Az ültetvényt a szüleitől örökölte, és már 30 éve foglalkozik kávétermesztéssel. A hondurasi kávét gyümölcsös, gabonás ízjegyek jellemzik, amelyekhez csokoládé társul, kellemesen aromás, de nem hagy keserű utóízt maga után.

9. Finca Los Planes, El Salvador (kb. 22 ezer forint / kg)

El Salvador hegyvidékén, a Chalatenango régióban termeszti ezt a citrusos, karamelles ízjegyekkel rendelkező, többszörösen díjnyertes kávét a Yeyes család. 22 ezer forintos kilónkénti áráért egyedülálló ízélményt ígér.

 

8. Blue Mountain, Jamaika (kb. 27 ezer forint / kg)

A jamaikai Blue Mountain kávé jóval ismertebb, mint az előző két kávéültetvény különlegességei, világszerte kiváló minőségéről ismert, azonban az éves termés mintegy 80 százalékát Japán vásárolja fel. Nevéhez hűen a Blue Mountain a jamaikai Kék-hegységben terem, amely csapadékos időjárásáról ismert. A kávécseresznyét rögtön a szüret után megfosztják húsától, ez biztosítja a fajta jellegzetesen lágy ízét. Érdekes az is, hogy ezt a kávét, más fajtáktól eltérően nem kávézsákokban, hanem hordókban szállítják.

 

7. Fazenda Santa Ines, Brazília (kb. 28 ezer forint / kg)

A Fazenda Santa Ines kávéültetvényen kizárólag hagyományos eljárásokat alkalmaznák a termesztéstől a feldolgozásig, az öntözéshez a környező hegyi patakok vizét használják. Az itt termesztett kávét édes, bogyós és lágy, karamelles ízjegyek jellemzik.

6. Molokai, Hawaii (kb. 28 ezer forint / kg)

Hawaii az USA egyetlen olyan állama, ahol lehetséges a kávétermesztés. A szigetcsoport számos híres kávéfajta otthona, itt terem a szintén borsos árú Kona kávé. A Molokait körülbelül 200 hektáron termesztik, a bogyós gyümölcsök és a karamell aromái fás ízjegyekkel társulnak ebben a testes kávéban. 

5. El Injerto, Guatemala (kb. 28 ezer forint / kg)

Az El Injerto ültetvény több díjat és elismerést is elnyert már, például 2006-ban a Cup of Excellence nagydíját. Az ültetvény híres Bourbon kávéjáról, amely egy testes, krémes textúrájú kávé, lágy savakkal és gyümölcsös ízjegyekkel.

4. St. Helena, Szent Ilona-sziget (kb. 43 ezer forint / kg)

A St. Helena szintén Bourbon arabica kávé, különleges ízéért még maga Napóleon is rajongott, aki száműzetését töltötte az Afrika partjaitól 2000 kilométerre található szigeten, és állítólag maga is ültetett kávécserjéket itt. A St. Helena kiegyensúlyozott, kissé savas, testes virágos-gyümölcsös ízjegyekkel.

 

Szent Ilona szigete valahogy azt a benyomást kelti, ilyen szép helyen csak is jó kávé teremhet!

3. Kopi Luwak, Indonézia (kb. 87 ezer forint / kg)

A Kopi Luwakot, vagyis a cibetkávét megfosztották trónjától. Sokáig őrizte a világ legdrágább kávéja címet ez a különlegesen lágy aromájáról ismert kávé, de most a 87 ezer forintos kilónkénti ár csak a harmadik helyre volt elég. A Kopi Luwakról bővebben ebben a korábbi bejegyzésemben olvashatsz.

2. Hacienda La Esmeralda, Panama (kb. 191 ezer forint / kg)

A Hacienda la Esmeralda különleges, bergamott aromájáról ismert. A szakértők azt mondják, a kávé alapjául szolgáló Gésa kávébab ritka, gyümölcsös aromája miatt drága és értékes, de ez önmagában nem magyarázza a kávészemek speciális ízét, tehát a titok a betakarításban és a pörkölésben rejlik. A kávéültetvény a panamai Barú-hegy oldalán, guava fák árnyékában található. Árát továbbá az is magyarázza, hogy bár nagyon keresett fajta, csak kis mennyiségben termesztik.

1. Black Ivory, Thaiföld (kb. 270 ezer forint / kg)

A Black Ivory nevű elefántkávé jelenleg a világ legdrágább kávéja. Egy thaiföldi elefántrezervátumban történik az előállítása, a nagy gonddal válogatott kávécseresznyét elefántok eszik meg, a szemek akár 30 órát is eltöltenek az állatok emésztőrendszerében mielőtt távoznának onnan. Állítólag ez adja a kávé egyedülállóan lágy ízét, amelyet csokoládés, diós, földes ízjegyek jellemeznek. Egy csésze kávéhoz elegendő Black Ivory mintegy 17 ezer forintba kerül. A kávé forgalmazásából származó bevételek 8 százalékát az elefántrezervátum költségeinek fedezésére fordítják.

 

Ezek tehát pillanatnyilag a világ legdrágább kávéi, a legtöbb közülük Közép- és Dél-Amerikai kávéültetvényekről származik, ahogy a lenti térképen is láthatjátok. Fontos azonban kiemelnünk azt is, hogy a jó minőségű alapanyag mellett a megfelelő elkészítés is meghatározza a kész kávé minőségét.

0 Tovább

Így szépülhetünk meg a kávétól

Általában különböző kávékoktélokat készítek az őrölt kávéból,néha azonban kivételt teszek, és belemasszírozom a hajamba, vagy átdörzsölöm vele a bőrömet, hiszen a kávéból nemcsak finom élénkítő italt készíthetünk, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk a szépségünk megőrzése érdekében. Előnye, hogy a legtöbb háztartásban megtalálható, emellett nagyon hatékony és természetes szépségápoló anyag, ezért kiváló összetevője házilag elkészített hajpakolásoknak és bőrradíroknak.

 

Megszépíti a hajat

A kávéban található koffein selymessé teszi a hajat és stimulálja a hajhagymákat, így elősegíti a hajnövekedést. Csak annyit kell tennünk, hogy samponozás előtt belemasszírozunk a fejbőrbe egy maréknyi őrölt kávét vagy kávézaccot. Egy kicsit szokatlan érzés lesz, mintha telemenne a hajunk homokkal, de nagyon jót fog tenni. Ha átmasszíroztuk a hajunkat, mossuk ki belőle a kávét jó alaposan. Már közvetlenül a hajszárítás után észre fogjuk venni, hogy fényesebb és selymesebb lett a hajkoronánk. Ha pedig rendszeresen elvégezzük ezt a műveletet, egy idő után azt tapasztaljuk, hogy felgyorsul a haj növekedése.

 

Tisztítja a bőrt

A kávé tele van antioxidánsokkal, ezért arcpakolás formájában segít megelőzni a bőr öregedését, megszünteti a gyulladásokat és véd a szennyeződésektől. Keverjünk össze egy kis joghurtot mézzel, és a kapott masszát sűrítsük némi őrölt kávéval. Ha két rész kávéhoz egy rész mézet és egy rész joghurtot keverünk, akkor kellemesen lágy masszát kapunk, de kedvünk szerint változtathatunk az arányokon. Dörzsöljük át az arcunkat a pakolással, 15 percig hagyjuk fent, majd meleg vízzel alaposan öblítsük le. Ez a pakolás nemcsak megtisztítja a bőrt, de fel is frissíti, arcon és testen egyaránt alkalmazható Jó hír, hogy a kávésav serkenti a kollagéntermelést, így a ráncok ellen is kiváló fegyver. Akinek nincs ideje pakolással bíbelődni, az megteheti, hogy az arclemosójába kever egy kis őrölt kávét. Meglesz az eredménye, érdemes kipróbálni!

 

Eltünteti a narancsbőrt

A kávé közismert vízhajtó hatásáról, és e tulajdonságának köszönhetően segít kiválasztani a zsírpárnákban található vizet, így kiváló a narancsbőr ellen. Keverjünk össze egy csésze őrölt kávét egy csésze olíva- vagy teafaolajjal, és fürdés után masszírozzuk a keveréket egy percig a problémás területekre, majd öblítsük le meleg vízzel. Mivel egy kifejezetten erős bőrradírról van szó, a kezelt bőrfelület kipirosodhat, de nem kell megijedni, ugyanis 10 percen belül már nyoma sem lesz. A kezelést hetente érdemes megismételni.

Nem véletlen, hogy kávé a világ legnépszerűbb italai közé tartozik, miközben egyre több kozmetikai termékben is megjelenik összetevőként. A fent javasolt szépségpraktikákat én is rendszeresen alkalmazom, és egy ideje kávés koktélreceptek mellett kávés pakolások receptjeit is lelkesen gyűjtöm.  Ti használtok kávés pakolásokat? Van olyan házi praktika, amit bátran ajánlanátok másoknak?

1 Tovább

Végre igazi kávét ihatnak az űrhajósok

Ismeritek a viccet, amiben az amerikai tudósok többéves munkával kifejlesztik a golyóstollat, amivel az űrben is lehet írni, a szovjetek pedig inkább nem állnak neki a fejlesztésnek, és ceruzával írnak odafent? Szakállas vicc, mégis ez jutott eszembe, amikor olvastam, hogy a nemzetközi űrállomáson üzembe helyezik a világ első űrkávégépét.

Miről is van szó?

November végén csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz TMA-15M űrhajó, amely a görög mitológiai alak, az egyik titán után az Astraeus hívójelet kapta. Fedélzetén három főt szállított, Terry Virts amerikai, Anton Skaplerov orosz és Samantha Cristoforetti olasz űrhajósokat, akikkel az űrállomás személyzete immár hat főre bővült. A kilövésről készült képeket itt, a videót itt nézhetitek meg.

Az első űrkávégép

Az Astraeus fedélzetén a legújabb kísérleti és utánpótlási anyagok között helyet kapott a világ első űrkávéfőzőgépe, az ISSpresso is. A kihívást a kávégép elkészítésekor az jelentette, hogy a súlytalanságban a folyadékok egészen máshogy viselkednek, mint itt lent, szeretett gravitációs mezőnkben ;) Emiatt aztán az űrrepülések során az űrhajósoknak korábban be kellett érniük az instant verzióval: a zárt tasakban lévő porhoz egy szelepen keresztül kellett forró vizet adniuk, felrázni és kiszívni a tasakból a kávét. Az egyik olasz űrhajós miután visszatért az űrállomásról, azt mondta, a legjobban a jó kávé hiányzott neki odafent.

Az ötletet az Olasz Űrügynökség, az űrételek fejlesztésére szakosodott Argotec és a Lavazza közösen valósította meg, és megszületett a zárt rendszerű ISSpresso kávégép, amelyet az űrben is biztonságosan lehet működtetni. A gép több féle kávétípus elkészítésére alkalmas, például espresso-t, lungo-t és cappucino-t is ihatnak az űrhajósok, de fogyasztani továbbra is csak zacskóból fogyaszthatják a kávéjukat. Reméljük, ha visszatértek, majd azt is elmesélik, más íze van-e a kávénak odafent! :)

Az űrvilág.hu oldalon további érdekességeket olvashattok az űrkávégépről, az Astraeus küldetéséről és az űrkutatásról.

  

0 Tovább

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)