A zaccos török kávé elég megosztó: lehet utálni, imádni, de szó nélkül elmenni mellette semmiképp sem. Erős, igen karakteres, figyelmet követel magának, egy igazi egyéniség.

A török kávé Kaffa város környékéről származik, Abesszíniából. Ismerősen cseng? Nem véletlen, hiszen Kaffa város nevéből  származik az egész világon elterjedt kávé és koffein elnevezés. A kávét az arabok tették ismertté, a törökök a 15. században vették át. Bár többször is betiltották fogyasztását, hamar népszerű lett, elsősorban a katonák körében. Nők és férfiak egyaránt szívesen fogyasztották, eleinte főleg otthon, később „kávés házakban”. Igen, már akkor kialakult a kávézás közösségépítő ereje, ami máig tart. A kávékészítés ma is igazi szertartás a török konyhában, szinte minden családban megvan a kávéfelelős, aki legjobban ért az elkészítéséhez. De hogy is készül?

 

Mint minden kávénál itt is két lényeges pont van: a pörkölés és az őrlés. A török kávé pörkölése leginkább a bécsi pörköléshez hasonlít. Ebben az egyik legrégebbi kávékészítési eljárásban a frissen pörkölt kávét letakarják, majd kétszer-háromszor is átdarálják, amíg a kívánt finomságot el nem éri. Ezután egy hosszú nyelű sárgaréz edényben (dzsezva) cukorral és vízzel együtt főzik. A cukor azért fontos, mert később, a csészében már nem keverik meg a kávét, ezért rendeléskor előre meg kell mondani tehát, hogy cukor nélkül, alig édesen, közepesen, csak egy kanál cukorral, vagy édesen kérjük-e. Mindig a kávévíz mennyiségéhez való edényt használnak, mert nem lehet jól habzó kávét főzni két személyre egy négyszemélyes edényben. Minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, s kanállal folyamatosan kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik.

 

A török kávé elkészítése nem olyan nagy ördöngösség, érdemes kísérletezni vele baráti összejövetelekkor, nagy sikert arathatunk vele. Mint említettük, elég megosztó, ezért biztos, ami biztos, készüljünk más kávéfélékkel is.