Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kávés koktélok szilveszterre

A kávés koktélokban a legjobb, hogy nem csak finomak, fel is frissítenek, ezért Szilveszterkor, amikor szeretnénk sokáig éberek maradni, kiváló választás lehet egy ilyen koktél mellett dönteni. Természetesen nagyon sok recept létezik, amelyek a kávét a legkülönbözőbb hozzávalókkal párosítják, és számos variáció létezik kávélikőrre is. Én most a klasszikus White Russiant és a friss Java Good Night nevű koktélt szeretném bemutatni nektek, illetve egy pezsgős-kávés koktélt, ha már Szilveszterről van szó! :)

A White Russian ikertestvére az eperlikőrrel készülő Pink Russian

White Russian

  • 2 cl vodka
  • 1 cl Kahlúa
  • Tejszín vagy tej

A White Russian hírnevét leginkább A nagy Lebowski című film főhősének köszönheti, aki az egyik jelenetben el is készíti ezt a koktélt. Nincs köze Oroszországhoz, nevét a vodka miatt kapta, ezen túl Kahlúa és tejszín szükséges még az elkészítéséhez. A Kahlúa egyébként mexikói eredetű kávélikőr, a ’30-as években kezdték gyártani, és a White Russian mellett a B52 nevű koktélnak is fontos alapanyaga.

A White Russian készítésekor a vodkát és a kávélikőrt 2:1 arányban egy pohárba öntik majd a tetejére kerül a tejszín vagy tej. Van, ahol összekeverik, van, ahol a vendég keveri össze egy szívószál segítségével, és persze mindenki esküszik rá, hogy ő csinálja jól :) A Black Russian abban különbözik a White Russiantől, hogy abba nem kerül sem tej, sem tejszín, míg a Pink Russian koktélhoz a fentieken túl még eperlikőrt is használnak.

Java Good Night

  • mentalevél
  • 1 espresso
  • 4 cl rum
  • 2 cl édesített sűrített tej
  • kevés narancslikőr

A Java Good Night nevű rumalapú koktél édes álmokat ígér, de azért egy espresso-val hozzájárul, hogy ne törjön ránk azonnal az álmosság. A mentaleveleket kissé összenyomjuk és egy keverőpohárba dobjuk őket. Erre kerül az espresso, a rum, a sűrített tej és egy löttyintésnyi narancslikőr, majd a jég. Kb. 20 másodpercig keverjük, hogy elkeveredjenek az ízek és az ital egyenletesen lehűljön a jégtől. Magas pohárban, tört jéggel, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Egy igazi különlegesség Szilveszterre: pezsgő kávéhabbal

  • 10 adag espresso
  • 1 üveg pezsgő
  • 3 zselatin lap
  • 80 ml cukornád szirup
  • 10 g porcukor (legjobb nádcukorból)

A zselatinlapokat feloldjuk a kávéban, hozzáadjuk a cukrot és a cukornád szirupot, keverjük el, majd turmixgépbe téve folytassuk a keverést. Ezután a krémet kb. 4 órára hűtőbe tesszük. Emiatt egy kis türelmet és előkészületet igényel ez a koktél, de a végső összeállítása már nagyon egyszerű: a pohár aljára kerül a pezsgő, a tetejére a krém.

Ha van saját kávés koktélötleted, vagy egy jól bevált recepted, akár alkoholos, akár alkoholmentes, írd meg egy kommentben! :)

0 Tovább

Fűszeres, téli kávéköltemények

Ahogy jön a hideg idő egyre inkább vágyunk a meleg, fűszeres ízekre. Amikor valami fahéjas, kardamomos, szegfűszeges illatot érzek, gyakran jut az az eszembe, hogy „ennek olyan karácsony illata van”, a receptek, amiket most fogok bemutatni, pontosan ilyenek. Tartogathatjuk őket az ünnepekre is, de egy finom fűszeres kávé nem csak karácsonykor esik jól, kellemesen átmelegít a hétköznapi, hűvös estéken is, úgyhogy bátran ajánlom őket minden alkalomra! :)

Mézeskalács Viennoise, egy kis novemberi karácsonyidézéshez!

Hozzávalók:

  • espresso
  • tejszín vagy tejszínhab
  • mézeskalács szirup
  • a díszítéshez: méz, dióbél

Készítsük el a tejszínhabot, majd ízesítsük a mézeskalácssziruppal. A karácsonyi vásárok hangulatát idéző kávé természetesen akkor a legfinomabb, ha mi magunk készítjük hozzá a tejszínhabot habszifonban vagy robotgépben. Az espresso készítésekor tegyünk a csésze aljára egy kevés mézet és arra főzzük a kávét, majd koronázzuk meg a behűtött tejszínhabbal, végül mézzel és dióval díszíthetjük. Ez a különleges, de nagyon egyszerű kávékreáció süteményekhez is kiváló.

Karácsonyi fűszeres kávé

Hozzávalók:

  • espresso
  • hideg tejszínhab
  • ízlés szerint őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió, cukor
  • kevés brandy

Készítsük el a tejszínhabot és ízesítsük kevés cukorral és brandyvel. A fűszereket keverjük össze a kávéőrleménnyel és így készítsük el az espresso-t, végül bolondítsuk meg a tejszínhabbal. A fűszerek kellemes íze gyorsan átmelegít, ezért ez a recept kiváló hűvös, téli estékre.

A fűszeres kávéreceptekhez érdemes markánsabb ízvilágú espresso-t választani, hogy a fűszerek intenzív íze mellett a kávé is érvényesülni tudjon.

Tudtad? A kávéhoz hasonlóan a fűszerek nem csak finomak, jótékony hatásuk is van!

Ahogy a fenti receptek is mutatják, a kávé remekül kombinálható fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel, ráadásul ezeknek a fűszereknek pozitív élettani hatásaik is vannak. A fahéj étvágyjavító hatása mellett pozitívan hat a szív- és érrendeszerre valamint a vércukorszintre is, a kardamom serkenti a szívizmok működését és köhögéscsillapító hatással is bír, míg a szegfűszeg fertőtlenítésre, fájdalomcsillapításra is jó, ezért számos köptető és görcsoldó krém alapanyaga. A kávé élénkítő hatása mellett segít a koncentrációban, bizonyos sportok esetén fokozza a teljesítményt, vízhajtó hatása számos fogyókúra kiegészítője (bár ezek a receptek nem az alacsony kalóriatartalmukról híresek;), és nem szabad megfeledkezni a kávé antioxidáns hatásáról sem. Fontos ugyanakkor, hogy ne fogyasszunk túlzott mennyiségű kávét, általában azt ajánlják, hogy 2-3 csésze legyen a napi maximum. Végeredményben elmondhatjuk, érdemes a fűszeres kávékkal kísérletezni, hiszen nem csak finomak, de akár egészségünkre is pozitív hatással lehetnek.

0 Tovább
12
»

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)