3 + 1 kávés kütyü, amibe rögtön beleszeretsz

Igazi kávérajongóként folyamatosan követem, hogy mik a legizgalmasabb újdonságok a kávés kütyük piacán. Időnként szembejönnek a hasznos holmik egy-egy cikkben, néha pedig csak eszembe jut, és én magam keresek rá neten. Most, hogy itt a tavasz, időszerűnek éreztem, hogy ismét jól körülnézzek. Ebben a posztban olyan gépeket mutatok be, amelyek azonnal felkerültek a bakancslistámra.

1) Pixie Clips

Az idei tavasz nagy újdonsága a Pixie Clips a Nespresso-tól. Igazából ez adta az ötletet ehhez  a bejegyzéshez is. A Nespresso-tól megszoktuk, hogy szép és praktikus kávégépeket kínál, a Pixie Clips különlegessége azonban, hogy a gép megjelenését saját ízlésünkhöz, például a konyhánk színvilágához igazíthatjuk a cserélhető oldalpanelek segítségével. Számos stílus közül választhatunk: vidám, tavaszi színek, letisztult, elegáns vagy művészi minták, játékos textúrák jellemzik a paneleket. A Pixie Clips fontos előnye a kompakt technológia: a gép mindössze 3 kg, néhány másodperc alatt, egyetlen készíti el a kávét, miközben 19 bar nyommással préseli át a vizet a kávékapszulán, használat után pedig automatikusan kikapcsol.

Így működnek a praktikus cserélhető panelek: egyszerűen lepattinthatók a gép oldaláról

2) Graef elektromos kávédaráló

Nincs is jobb, mint a frissen őrölt kávé mennyei illata – ezt minden kávérajongó jól tudja! :) A kávédaráló az otthoni „minikávéház” egyik legfontosabb eszköze. Az Graef új kávédarálóján pontosan beállíthatjuk az őrlés finomságát, a gép ugyanis 40 fokozattal teszi lehetővé, hogy a durvától kezdve az egészen a finomig az igényünknek megfelelő kávéőrlemény készüljön. A kávébab őrlési finomságát a kávéfőzés módjához kell igazítani, hogy a kávé íz- és aromanyagai megfelelően érvényesülhessenek. Alapszabály, hogy minél rövidebb kávét szeretnénk, annál finomabb szemcseméretre van szükség, vagyis a jó espresso-hoz kell a legfinomabbra darálni a kávét.

3) Cafetino szifonos kávéfőző

A vákuummal működő szifonos kávéfőző elterjedt technológia volt a huszadik század első felében, az utóbbi években pedig kezd visszajönni a divatba. A szifonos technológiával már maga a kávékészítés is élmény, és minden típusú kávéból a legjobbat lehet kihozni. A gumitömítéssel zárt lombikból az alulról melegített víz a gőz hatására a szifoncsövön keresztül átáramlik az üvegedénybe. Miközben az üvegedényben a frissen őrölt kávé lecsapódik, láthatjuk, amint kioldódnak az értékes szín-, íz- és illatanyagok. Amikor a lombik alatt eloltjuk a lángot, az hirtelen hűlni kezd, ezért a benne felhalmozódott vízgőz összehúzódik, vákuum keletkezik, ami az üvegedényből a szűrőn át visszaszívja a kész kávét a lombikba. Mivel ennél a kávékészítési technológiánál sok mindent szabályozhatunk – például az áztatási időt, adagolást és az őrlés finomságát –, kiválóan lehet vele kísérletezni.

  + 1: Chemex kávékészítő

A Chemex nem újdonság, de egyre barátibb áron érhető el, kávérajongóknak pedig kötelező darab. Évek óta szemezek vele, és úgy döntöttem, hogy ezúttal felkerül a listára. Egy német vegyészmérnök, Peter Schlumbohm 1941-es találmánya, amely kinézetében semmit sem változott az elmúlt évtizedekben. A Chemex kávékészítés egy rendkívül egyszerű eljárás, amely csöpögtetős módszerrel működik. Az átlátszó üvegedény felső, szűkülő részébe kell elhelyezni a megfelelően előkészített papírfiltert. Ebbe kerül a kávé, amire ráöntjük a vizet, amely áthalad az őrölt kávén, és lecsöpög az üveg alsó részébe. A papírfilter egy kicsit vastagabb, mint más, filteres csepegtetős eszközöknél, így a kávé sokkal lágyabb és minden kesernyés íztől mentes lesz. A Chemexet nemcsak kávékészítő eszközként, hanem elismert amerikai design termékként is jegyzik.

Igazi kávéimádóként ezeket mind kötelező kelléknek érzem, és alig várom, hogy a konyhám ékeivé váljanak. Ígérem, hogy amint kipróbáltam őket, beszámolok a tapasztalataimról is, addig pedig szívesen olvasom a kommentjeiteket a témáról.

Tovább olvasnál?

A leggyorsabb kávékészítési módok

Kávékóstolás haladóknak

Mit tud a French Press?

0 Tovább

Mit tud a French Press?

A French Press, vagy más néven dugattyús kávéfőző dekorációként is megállja a helyét, de ha jól használjuk, kiváló minőségű kávét készíthetünk vele. Nem akarok titkot csinálni belőle, ez nem az a műfaj, amikor az ember feltölti a kávéfőzőt, megnyom egy gombot és már kész is a kávé, de azért nem ördöngösség ez sem.

A legtöbb French Press úgy néz ki, mint egy steampunk kütyü, elsőre az ember hirtelen nem is tudja, mit kezdjen vele, de valójában nagyon egyszerű a működése

Mire lesz szükségem?

  1. Jó minőségű kávéőrlemény (érdemes durvábbra darált őrleményt választani, hogy minimalizáljuk a csészébe jutó zaccot, a legtöbb kávé csomagolásának hátoldalán feltüntetik, milyen kávéfőzőhöz ajánlják, és a dugattyúst is jelezni szokták)
  2. Forró víz
  3. Tej, cukor, és ami még szükséges a tálaláshoz

 

Hogy használjam?

Használat előtt érdemes forró vízzel felmelegíteni az üvegedényt, ennek két praktikus oka is van: egyrészt tovább marad majd meleg benne a kávé, másrészt elkerülhetjük, hogy a finom üvegfal megrepedjen a hirtelen hőhatás miatt.

A fedővel együtt eltávolítjuk a szűrőt, a kávéőrlemény pedig az üvegedény aljára kerül. Egy csésze kávéra 1-2 evőkanál kávét érdemes számolni, attól függően mennyire szeretnénk intenzív ízt elérni. A kávéra először kisebb adag forró vizet öntünk úgy, hogy ellepje az őrleményt, szükség esetén megkeverjük, majd felöntjük a kívánt vízmennyiséggel. Ráhelyezzük a fedőt, de nem nyomjuk le a dugattyút (vagyis nem szűrjük le azonnal). 3-5 percig állni hagyjuk, majd lenyomjuk a szűrőt, és elkészült a kávé.

Ne legyenek illúzióink

Aki kifejezetten az espresso-t szereti, az nem feltétlenül fogja kedvelni a French Press-t. Az eszpresszógépek viszonylag nagy nyomással préselik át a vizet a kávéőrleményen, így az íz- és illatanyagok nagyobb része oldódik ki és kerül a kávéba, a nyomás nélkül működő, egyszerűbb kávéfőzők, mint amilyen a French Press is, erre nem képesek. Ugyanakkor a dugattyús kávéfőzők esetében a kávéőrlemény jóval hosszabb ideig érintkezik a vízzel, ezáltal több koffein is oldódik ki belőle. Viszont aki a könnyedebb textúrát kedveli, annak hamar a szívéhez nő majd. Lassú, vasárnapi reggelikhez kiváló választás, hiszen ilyenkor van időnk kivárni, amíg elkészül a kávé, ráadásul az elegáns kis kávéfőző az étkezőasztalon is megállja a helyét.

Tényleg francia?

A legenda szerint a dugattyús kávéfőzőt Franciaországban találták fel, de a szabadalmi kérelmet mégis az olasz Attilio Calimani nyújtotta be 1929-ben. A French Press formája gyakorlatilag azóta változatlan, de ma már különböző űrtartalommal is készítik, például egészen kicsit, utazóméretben is rendelkezésre áll.

French Press-szel nagyjából 10 perc alatt készül el a kávé, beleszámolva a vízforralást és az előkészítés lépéseit. Ha kíváncsi vagy, melyik a leggyorsabb kávékészítési technika, itt megtudhatod.

Tovább olvasnál?

Kávézni a nagyvilágban

Tényleg az espresso a legerősebb?

Te milyen vízzel főzöd a kávét?

 

1 Tovább

A leggyorsabb kávékészítési módok

Sok minden meghatározza, hogy kinek milyen a tökéletes kávé: az alapanyagok, az ízesítés és persze az elkészítési mód is, ami leginkább az eszközön múlik. Ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk, miközben az is lényeges kérdéssé vált, hogy hogyan készíthetünk minél ízletesebb kávét a lehető legrövidebb idő alatt. Jó hírem van azoknak, akiknek a gyorsaság legalább olyan fontos, mint az íz: ebben a posztban olyan kávékészítési módokat gyűjtöttem össze, amelyek legfeljebb néhány percet vesznek igénybe.

Kotyogós kávéfőző

A Kárpát-medencében a mai napig a legelterjedtebb kávéfőző az ún. „kotyogó”, amelyben a víz alulra kerül, és fölé egy szűrőbe töltjük a kávét. A forró víz a tűzhelyen való melegítés hatására átpréselődik a kávérétegen, miközben kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat, majd a kész kávét a felső részből lehet kiönteni. Az eszköz a nevét onnan kapta, hogy működés közben kotyogó hangot ad. Ezzel a módszerrel aromában és koffeintartalomban gazdag kávé készül, és a főzés csak néhány percig tart. Én személy szerint ugyan nem kedvelem, mert azért valljuk be, egy kicsit mégiscsak macerás.

A kotyogósból is létezik modern verzió, nem csak az ezüstszínű fekete füllel, amit a nagyinál megszoktunk ;)

Dugattyús kávéfőző (French Press)

Nagyon finom, aromás kávé készíthető ezzel az egyszerű és esztétikus eszközzel. Az előmelegített üvegedénybe csészénként egy evőkanál őrölt kávét teszünk, amelyre forró vizet öntünk, megkeverjük és 3-5 percig állni hagyjuk. A dugattyú óvatos lenyomásával a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot, és már kész is van a kávé. Bár maga a kávé viszonylag gyorsan elkészül a French Presszel, ezt az eljárást mégis inkább azoknak ajánlom, akiknek még van 5 extra percük a kávéfőzésre.

 

Aeropress

Az AeroPress rövid idő alatt lett népszerű mind a baristák, mind pedig a kávészeretők körében, mivel egyszerű a használata, és sem konnektor, sem tűzhely nem kell hozzá. A műanyag henger aljára kell rácsavarni a szűrőt, amibe egy papírfiltert helyezünk, majd beleöntjük a kávéőrleményt és a megfelelő hőmérsékletű (körülbelül 80 Celsius-fokos) vizet. Némi keverés után a dugattyú behelyezésével és lenyomásával nyomás keletkezik, amivel a forró vizet átpréseljük a filteren. Ebben az egyszerű kis szerkezetben gyakorlatilag a kávégépek magasnyomású technológiáját ötvözték a filteres technológiával. Ha jó minőségű alapanyagot használunk, nem lehet elrontani, nem beszélve arról, hogy kevesebb, mint 1 perc alatt elkészül a kávé.

 

Eszpresszógép

Az eszpresszógépek nagy nyomással (kb. 9-10 bar) préselik át a vizet a darált kávén, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hanem saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével préseli keresztül a kávéőrleményen. A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóról.

 

Automata kávégépek

Az automata kávégépek beépített darálóval is rendelkeznek, amelyek automatikusan, egyetlen gombnyomásra, körülbelül fél perc alatt készítik el a kávét. A mostani modern gépek már elég jó minőségű végeredményt produkálnak megfelelő beállítás mellett. Előnyük az egyszerű kezelhetőség és a kávéválasztás szabadsága, viszont drágábbak a többi eszköznél és összetettségük miatt nagyobb figyelmet kell fordítani kezelésükre és tisztántartásukra is.

 

Kapszulás kávégépek

Az elmúlt években széles körben terjedni kezdtek a kapszulás kávéfőzők, amelyek a hagyományos eszpresszógépek előnyeit próbálják egyesíteni a podos (kávépárnás) főzők könnyű kezelhetőségével. A kapszulás kávégépek esetében az előredarált, tömörített kávé (körülbelül 5 gramm) egy hermetikusan lezárt kapszulában található. Gyakran éri az a vád a kapszulákat, hogy nem is valódi kávé van bennük, pedig ez így általánosságban nem igaz, a legtöbb kapszula 100% őrölt pörkölt kávét tartalmaz. A kapszulákban is találkozunk különböző őrleményekkel, illetve ízben is széles a választék, ráadásul a gyártók időszakosan különleges ízeket (kókuszos, fahéjas, mézeskalácsos) is piacra dobnak.  A legtöbben azért kedvelik a kapszulás gépeket, mert egy gombnyomásra készül a kávé, nem csepeg, megbízható, állandó minőséget garantál. Több kávéterméket kínáló cég gyárt kapszulás gépeket, például a Nespresso, a Tchibo, a Lavazza és az Illy is.  A választásnál fontos fejben tartani, hogy a gépek csak saját márkás kapszulát tudnak kezelni, ezért a gép megvásárlása előtt, érdemes felmérni az egyes márkák kapszulaválasztékát is.

 

Intsant kávé

Az instant kávé azonnal feloldódik, sokszor már a tejet (tejport) és a cukrot is belekeverik, az pedig tagadhatatlan, hogy ez a leggyorsabb kávékészítési mód, bár sokan kételkednek abban, hogy az instant kávé valódi kávé lenne, pedig valójában a jó minőségű instant kávé 100% kávéból készül, és nincsenek benne hozzáadott anyagok. A lefőzött kávét először jéggé fagyasztják, majd speciális, hűtött gépekkel apróra darálják. A szemek ezután vákuumkamrába kerülnek, ahol a porlasztott szemcsékből a víz elpárolog, így ismét csak egy por alakú kávékivonat keletkezik. Ezt a folyamatot fagyasztva szárításnak vagy idegen szóval liofilizálásnak hívják. A legjobb minőségűekből a kotyogóssal főzött kávéra megtévesztésig hasonlító italt készíthetünk.

 

A választék szerencsére igen széles, így biztosan mindenki megtalálja az időbeosztásához leginkább megfelelő kávékészítési módot. Mivel mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, lehet, hogy többet is ki kell próbálni, mire kiderül, melyik az igazán nekünk való. Az is jó megoldás, ha többféle kávéfőzőt tartunk otthon, és a rendelkezésre álló időtől vagy a hangulatunktól függően döntjük el, hogy épp melyiket használjuk, nekem legalábbis ez vált be, és nálatok?

 

 

0 Tovább
12
»

Kávéklub

blogavatar

Minden a kávéról, a kávékóstolásról és a kávékultúráról. Ezen a blogon gyűjtöm a felfedezéseimet fajtákról, pörkölésről, elkészítésről, receptekről és más érdekességekről.

Címkefelhő

kávé (113),kávétermesztés (20),espresso (19),koffein (13),arabica (13),kávétörténet (13),kávéház (10),karácsony (9),Nespresso (9),egészség (9),kávéfogyasztás (9),cappuccino (8),Brazília (8),pörkölés (6),Latin-Amerika (6),zöld kávé (6),melange (6),ajándék (6),robusta (6),kapszulás kávé (5),latte macchiato (5),koffeinmentes (4),latte art (4),török kávé (4),kávégép (4),kapszula (4),tejeskávé (4),szirup (4),cibetmacska (4),kávékultúra (4),tejhab (4),kavefogyasztas (4),kávéfőző (4),Kopi Luwak (4),cseresznye (4),kávépörkölés (4),bourbon arabica (4),cserje (3),kávébab (3),tea (3),design (3),Olaszország (3),ízharmonizáció (3),recept (3),kávécseresznye (3),Budapest (3),kotyogós (3),ristretto (3),újrahasznosítás (3),french press (3),antioxidáns (3),lungo (3),filteres kávé (3),barista (3),Guatemala (3),fűszeres kávé (3),kavezo (3),kávékóstolás (3),latte (3),kávécserje (3),olasz (3),kávéfőzés (3),otthon (3),kávéházak (2),legdrágább (2),kávékülönlegesség (2),Jamaica (2),ázsia (2),termőterületek (2),Wiener Melange (2),Black Ivory (2),Blue Mountain Jamaica (2),fogyókúra (2),árfolyam (2),kopi luwak (2),alkohol (2),statisztika (2),bor (2),Chemex (2),koffeintartalom (2),macchiato (2),kona (2),Hawaii (2),ízesített (2),jegeskávé (2),Procope (2),India (2),Tanzánia (2),my little melbourne (2),Párizs (2),tej (2),jeges kávé (2),organikus gazdálkodás (2),szilveszter (2),kávékészítés (2),olaszország (2),narancs (2),bab (2),mocha (2),Afrika (2),koffein és sport (2),kávézacc (2),Mexikó (2),szifonos kávéfőző (2),kávé és sütemény (2),amerikai kávé (2),hosszúkávé (2),finn (2),csokoládé (2),Magyarország (2),lavazza (2),kolumbia (2),Bourbon (2),szüret (2),americano (2),művészet (2),Dél-Amerika (2),New York kávéház (2),desszert (2),klorogénsav (2),Nápoly (2),tejhabosító (2),ünnepi (2),café latte (2),eszpresszógép (2),környezettudatosság (2),espresso martini (2),zacc (2),fogyás (2),kardamom (2),aroma (2),monszun (2),tejhabosítás (2),irodalom (2),kotyogós kávéfőző (2),Etiópia (2),guillermo (1),Saeco Primea Cappuccino (1),nők a kávéházak ellen (1),geen eye (1),pixie clips (1),jóslás (1),kávés kütyü (1),oromo törzs (1),cold brew (1),rituálé (1),Lattissima (1),Delonghi Prima Donna (1),étkezés (1),hidegen "főzött" kávé (1),gyógyítás (1),tévhitek (1),Galapagos (1),Pápua Új-Guinea (1),kave (1),Drugar (1),Wugar (1),Ecuador (1),huehuetenango (1),Atitlan (1),alkoholos (1),szerzetes (1),vákuumos kávéfőző (1),kávétípusok (1),fogadalmak (1),történelem (1),chemex (1),elekromos kávédaráló (1),black eye (1),india (1),Monsoon Malabar (1),cibetkávé (1),likőr (1),Sem és Hakem (1),Monterosa (1),Diplomatakávé (1),Rubusta (1),kávétermelés (1),százhúsz év (1),a kávé háza 1927 (1),Gingerbread Irish Coffee (1),kávépiac (1),Nemzetközi Űrállomás (1),SHB (1),űrkávégép (1),International Coffee Organization (1),boquete régi (1),gheisa kávé (1),mogyorós kávéfagylalt (1),szilveszteri kávékoktélok (1),pillecukros kávéfagylalt (1),café marocchino (1),espresso romano és guillermo (1),white russian (1),java good night (1),kávézacc újrahasznosítás (1),Max Aufricht (1),pezsgő kávéhabbal (1),café bombón (1),ISSpresso (1),szépség (1),mentás csupacsoki tart (1),aromajegyek (1),crema (1),attilio calimani (1),újév (1),kávé somellier (1),Pharisaer (1),red eye (1),alkalmi (1),karácsonyi kávés desszert (1),algoritmus (1),dugattyús kávéfőző (1),coffees of hawaii (1),tejcsokoládés kávés flan (1),bécsi kávékultúra (1),kávéelőállítás (1),alkoholos kávé (1),hófehér kávétorta (1),budapesti kávézók (1),molokai (1),hawaii kávé (1),tamp & pull (1),mandal café (1),vodka (1),kávé előállítás (1),kávéreceptek (1),Svédország (1),fahéj (1),ünnep (1),corretto (1),Halloween (1),Bolívia (1),méz (1),Puerto Rico (1),Yauco (1),tél (1),USA (1),rum (1),gazdaság (1),mozi (1),caffe latte (1),kávé világnapja (1),costa rica (1),vákuumcsomagolás (1),Palermo (1),dalla corte (1),népszerű (1),Honduras (1),Németország (1),film (1),vanília (1),drip brew (1),kedvenc (1),karácsonyi kávé (1),specialty (1),Gaggia (1),London (1),ízvilág (1),ízlelés (1),forradalom (1),ízjegyek (1),karácsonyi ajándék (1),fekete leves (1),török (1),kávéházi kultúra (1),kultúra (1),chai (1),fűszer (1),mogyorós kávé (1),vendégség (1),Norvégia (1),Skandinávia (1),mogyoró (1),nutella (1),fair trade (1),organikus kávé (1),Friele (1),kereskedelem (1),Bécs (1),festés (1),dekoráció (1),sospeso (1),felfüggesztett kávé (1),napszakok (1),Milánó (1),kávé szüretelés (1),kávé feldolgozás (1),Café de La Paix (1),művészek (1),Montmartre (1),LA Rotonde (1),Moka Express (1),Bialetti (1),ír kávé (1),Irish coffee (1),travel mug (1),hosszú kávé (1),alkoholos kávékoktélok (1),Jacu (1),organikus (1),Santos (1),kávé múzeum (1),Nicaragua (1),alkoholos kávékoktél (1),tört jég (1),kruszta (1),Sao Paulo (1),Cascara (1),Instant kávé (1),Washington (1),svéd (1),skandinávia (1),Csapolt kávé (1),diplomata kávé (1),caffé corretto (1),hibák (1),ebéd (1),angola (1),single origin (1),Visconsin (1),Finca los Planes (1),reggeli (1),termőterület (1),cikória (1),olasz kávé (1),espresso freddo (1),vietnám (1),afrika (1),egyedi kávék (1),különleges kávék (1),Kilimandzsaro (1),Meru hegy (1),Tanzania (1),fűszerek (1),Zanzibár (1),házilag (1),Maillard reakció (1),Blogger receptverseny (1),KávéSzünet (1),Robusta (1),kávérecept (1),kávépárbaj (1),Strictly Hard Bean (1),kávézselé (1),baci (1),café creme (1),con panna (1),kapuziner (1),tárolás (1),flat white (1),doppio (1),coffee to go (1),Kenya Fancy (1),kávéaukció (1),Kenya (1),Keepcup (1),sétálókávé (1),termobögre (1),harmónia (1),keserű (1),időjárás (1),párizs (1),cukorbetegség (1),erjesztés (1),tőzsde (1),Jáva (1),szörf (1),kávézó (1),etikett (1),magyarok (1),víz (1),fekete (1),Gozsdu (1),vietnámi kávé (1),rákkutatás (1),cantuccini (1),tiramisu (1),szépségipar (1),Maragogype (1),Tapachula (1),Pluma (1),half city (1),full city (1),espresso embassy (1),eco café (1),borsos-chilis kávé (1),ánizsos kávé (1),Valentin nap (1),shakerato (1),frappucino (1),chilis csokis kávé (1),gyömbéres kávé (1),luxuskávé (1),panama (1),szállodai kávé (1),hacienda la esmeralda (1),kávés bonbon (1),mandulás kávé (1),Franziskaner (1),affogato (1),café au lait (1),kávés pohár (1),Guinness rekord (1),ír (1),hideg (1),Woody Allen (1),Marion Cotillard (1),New Yor kávéház (1),new york (1),Bakancslista (1),pálmasodró (1),owen wilson (1),capuccino (1),Betlen Janos (1),energiaital (1),Kaffa (1),fair trade AAA termelő kávé (1),juan valdez (1),Jack Nicholson (1),Morgan Freeman (1),kávétermő (1),kavebab (1),Nespresso divat Elysian inspiráció (1),Mautner (1),gasztronómia (1),Nespresso (1),növény (1),frappé (1),tarrazú (1),arrabica (1),Costa Rica (1),fagyi (1),jegeskave (1),espresso (1),yellow (1),sárga (1),instant (1),Dolce Gusto (1),kapszulas kave (1),sütemény (1),édes (1),nestlé (1),Antigua (1),jóbarátok (1),fogyasztás (1),costa (1),starbucks (1),Maragogipe (1),churros (1),café con leche (1),interjú (1),feldolgozás (1),Horváth Lili (1),centrál (1),kotyogó (1),pilvax (1),nyár (1),kókusz (1),élet (1),spanyol (1),kutatás (1),India (1),karamell (1),Costa Coffee (1),Monsooned Malabar (1),kávés diéta (1),Vietnám (1),Coffee Trike (1),Debrecen (1),popcorn espresso macchiato (1),guruló kávézó (1),kávéexport (1),csapvíz (1),Espresso (1),Café au Lait (1),palackozott víz (1),vízkeménység (1),víztisztítás (1),kávészósz (1),koffeinmentesítés (1),kávédíszítés (1),kávéillat (1),sommelier (1),Kuba (1),olasz pörkölés (1),Itália (1),parfümválasztás (1),katcserje (1),a világ legdrágább kávéi (1),koffeinmentes kávé (1),elefántrezervátum (1),Jemeni kávékultúra (1),keshir (1),Ír kávé (1),Frappé (1),a kávészünet története (1),Cake Shop (1),ipari forradalom (1),Pánamerikai Kávé Egyesület (1),automata kávégépek (1),Luigi Bezzera (1),limitált szériás kapszulák (1),süti+kávé (1),topping szósz (1),caffé latte (1),díszítőpálca (1),díszítősablon (1),kávés kellékek (1),instant kávé (1),kapszulás kávégép (1),Latte Art (1),Coffee & Milk workshop (1),növényi alapú tejek (1),tejhab díszítés (1),Café Cubano (1),Americano (1),téli kávéköltemények (1),fűszeres kávéreceptek (1),Aeropress (1),French Press (1),Blue Mountain (1),Guadeloupe Bonifieur (1),Guadeloupe sziget (1),kina (1),klímaváltozás (1),Caldas (1),Cundinamarca (1),Antioquia (1),Café de Colombia (1),Kolumbia (1),Santander (1),Cauca (1),scuro (1),Allee (1),megnyitó (1),Gerais (1),Minas (1),chiaro (1),vérnyomás (1),Tűsarok (1),Illy (1),Douwe Egberts (1),Pellini (1),Corinthia (1),Bababudan (1),Kávébár Bazár (1),Faema (1),La Marzocco (1),egészséges (1),szépségápolás (1),Nomre De Dios farm (1),kávéültetvény (1),42Coffee (1),illem (1),cukor (1),koffeinfogyasztás (1),nespresso (1),sport (1),gourmet (1),száraz eljárás (1),Napóleon (1),bloggerverseny (1),cofeechallenge (1),bodoky (1),karolina (1),stühmer (1),kavezacc (1),CoffeeChallenge (1),szakértő (1),connoisseur (1),peaberry (1),szafari (1),esküvő (1),zöld (1),erős (1),hosszú (1),Gourmet (1),kóstoló (1),nappali (1),barátok (1),konyha (1),szén-dioxid (1),fesztivál (1),Uganda (1)